Fostul adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării, eliberat din închisoare. Având în vedere că prejudiciul de care a fost acuzat este recuperat în totalitate, ICCJ a decis eliberarea sa din arestul preventiv.

Cristian Iulian Gherghe a restituit suma pentru care este judecat. Procurorii i-au stabilit însă o serie de interdicții.

Fostul adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării a dat banii înapoi

Fostul adjunct al Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA), Cristian Iulian Gherghe a fost plasat de judecătorii ICCJ sub control judiciar, după ce acesta a fost trimis în judecată pentru mai multe fapte pretins abuzive în legătură cu folosirea unor fonduri operative de război.

Gherghe a fost arestat preventiv la cererea procurorilor la finalul lunii martie iar la jumătatea lunii iunie a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea Militară de Apel București, potrivit stiripesurse.ro.

”Admite contestația declarată de Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel împotriva încheierii din 14 iulie 2021 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Curții Militare de Apel Bucureşti, pronunțată în dosarul nr.27/81/2021/a1.2, privind pe inculpatul Gherghe Iulian Cristian.

Desfiinţează în parte încheierea contestată, și rejudecând :

În temeiul art. 205 alin.10 rap. la art.242 alin.2 şi la art. 202 alin.4 lit.b Cod procedură penală înlocuieşte măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpatul Gherghe Iulian Cristian prin încheierea nr.3 din 27 martie 2021, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea Militară de Apel în dosarul nr. 14/81/2021, cu măsura controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând cu data 17 iulie 2021.

Obligațiile stabilite de procurori

În baza art. 215 alin. 1 şi alin.2 lit. a şi d din Codul de procedură penală, dispune ca pe timpul cât se află sub control judiciar inculpatul Gherghe Iulian Cristian (… ) să respecte următoarele obligaţii:

– să se prezinte la judecătorul de camera preliminară sau instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;

– să informeze de îndată judecătorul de camera preliminară sau instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei;

– să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea lui, respectiv unitatea de poliţie în circumscripţia unde locuieşte inculpatul, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; – să nu depăşească teritoriul României, fără încuviinţarea prealabilă a judecătorul de camera preliminară sau instanţei de judecată;

– să nu comunice cu martorii: Todosia Vasile, Hăpău Marian, Săvuicaru Magdalena, Chiriţă Ileana, Grandel Alfred-Emil, Mogoş Luiza, Văduva Gabriel şi Cruceru -Velican Daniel, direct sau indirect.

Atrage atenţia inculpatului Gherghe Iulian Cristian asupra posibilităţii înlocuirii acestei măsuri cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive, în condiţiile art. 215 alin. 3 şi 7 din Codul de procedură penală. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii atacate.

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului

Cheltuielile judiciare ocazionate, cu soluţionarea contestaţiei declarate de Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, rămân în sarcina statului.

Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul inculpat, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 80 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă.

Pronunţată în şedinţa Camerei de consiliu, astăzi, 17 iulie 2021”, se arată în decizia ICCJ.

Prin rechizitoriul nr. 11/P/2021 din data de 16.06.2021 al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Gherghe Iulian Cristian- fost director adjunct al DGIA, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:

– delapidare, prev. de art. 295 alin. (1) din Codul penal;

– fals material în înscrisuri oficiale, prev. de art. 320 alin. (1) și (2) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal;

– fals intelectual, prev. de art. 321 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal;

– uz de fals, prev. de art. 323 din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal.

În fapt, s-a reținut că, la data de 27.11.2018, inculpatul Gherghe Iulian Cristian- care avea calitatea de locțiitor al șefului DGIA, și-a însușit, fără drept, suma de 179.470 USD din fondurile ce aparțin acestei structuri militare, scop în care a falsificat și folosit mai multe înscrisuri oficiale.

Prejudiciul material cauzat a fost reparat în întregime în cursul urmăririi, de către inculpat, prin restituirea sumei sustrase”.

Sursă foto: Dreamstime.