Fostul ambasador SUA la ONU cere anchetare Organizației Mondiale a Sănătății. A întârziat luarea măsurilor în criza COVID-19

Unul dintre cei mai proeminenți republicani din Statele Unite critică dur Organizația Mondială a Sănătății pe seama îngrijorării că a mușamalizat informații esențiale din China, informații care ar fi putut încetini răspândirea coronavirusului, informează Washington Examiner. OMS a declarat starea de urgență abia la finalul lunii ianuarie, deși fusese avertizată de Taiwan de la finalul lunii decembrie.

Fostul ambasador SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley, e de părere că relația dintre China și Organizația Mondială a Sănătății este o amenințare pentru suveranitatea Statelor Unite și că ar trebui investigată.

„Statele Unite finanțează 22% din Organizația Mondială a Sănătății, dar ceea ce se întâmplă depășește OMS, fiind vorba de influența Chinei asupra acestor organizații multilaterale”.

Haley condamnă implicarea Chinei în mai multe organizații internaționale, inclusiv recenta aderare a statului comunist în Consiliul pentru Drepturile Omului din cadrul Organizației Națiunilor Unite, pe măsură ce pandemia de coronavirus, originară din Wuhan, China, continuă să distrugă viețile și economiile din întreaga lume.

OMS sub influența Chinei

„Asta face China”, spune Haley. „Încearcă, folosește diverse pârghii și obține influență. Și ceea ce vedem este cum Organizația Mondială a Sănătății e sub influența Chinei. Și nu-mi vine să cred că merge atât de departe încât să-i țină prelegeri președintelui. Avem dreptul să-i tragem la răspundere. Avem tot dreptul la niște răspunsuri. Trebuie investigați”.

Ambasadorul Haley subliniază că oficialii din domeniul sănătății din Taiwan au avertizat OMS despre un virus transmisibil la oameni pe 31 decembrie, înainte de a acuza organizația că a reacționat târziu la pandemie ca urmare a supunerii ei față de China.

„De ce i-a luat o lună de zile Organizației Mondiale a Sănătății să răspundă? Vreți să știți de ce? Pentru că China a împiedicat Taiwanul să fie membru al Organizației Mondiale a Sănătății”, a concluzionat Haley.

Amintim faptul că OMS a declarat starea de urgență sanitară mondială abia la finalul lunii ianuarie.