"Rogers a discutat cu Cameron. Cea mai mare teamă a sa este că problema cea mai gravă nu o reprezintă un Brexit dur sau uşor, ci dacă vom avea un Brexit ordonat sau haotic", a declarat duminică o sursă pentru Sunday Times, care a prezentat detalii de la această întâlnire. Rogers "crede că ne îndreptăm spre o coliziune, în care nu vom obţine niciun acord, ci doar vom face accident. Opinia Downing Street este că ar trebui să înceteze să mai fie atât de pesimist (…)", a mai declarat respectiva sursă. Potrivit unui prieten al lui David Cameron, Rogers şi fostul premier au luat cina la sfârşitul lui 2016. 

În declaraţii acordate postului Sky, Theresa May – rebotezată de The Economist "Theresa Maybe" (Theresa Poate – n.r.) din cauza a ceea ce prestigioasa publicaţie britanică percepe a fi o atitudine indecisă a şefei executivului britanic pe tema Brexitului – a asigurat că abordarea guvernului său nu este deloc confuză şi a confirmat că va acorda prioritate "controlului asupra imigraţiei" atunci când va discuta cu oficialităţile de la Bruxelles despre accesul ţării sale la piaţa unică europeană. "Sunt oameni care cred că ieşirea din UE presupune că mai putem rămâne un pic membri ai organizaţiei. Vreau să vă spun foarte clar că plecăm. Nu vom mai fi membri ai UE", a declarat May. 

Consumatorii şi oamenii de afaceri din Marea Britanie şi-au majorat cheltuielile în trimestrul trei din 2016, economia înregistrând o performanţă solidă după votul în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană (Brexit), transmiteau Bloomberg şi BBC în noiembrie.

PIB-ul Marii Britanii a înregistrat o creştere de 0,5% în perioada iulie – septembrie 2016, primul trimestrul integral după votul din 23 iunie, a anunţat vineri Oficiul Naţional de Statistică (ONS), confirmând estimarea preliminară de luna trecută. 

Cheltuielile gospodăriilor au urcat cu 0,7% în trimestrul trei din 2016, comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce investiţiile companiilor au crescut cu 0,9%, conform datelor ONS. 

Investiţiile companiilor au crescut în primele săptămâni după referendum, deşi, cel mai probabil, majoritatea deciziilor de investiţii a fost luată înainte de 23 iunie, a declarat Darren Morgan, statistician în cadrul ONS. 

Exporturile au urcat cu 0,7% în trimestrul trei din 2016, comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce importurile au scăzut cu 1,5%, astfel încât comerţul a avut cea mai ridicată contribuţie la creşterea PIB-ului din 2014. 

În ritm anual, economia britanică a crescut cu 2,3% în trimestrul trei din 2016, avans nemodificat faţă de estimarea preliminară. 

AGERPRES