Un judecător federal de la New York a acceptat eliberarea fostului CEO al platformei de schimb de cripromonede FTX, americanul Sam Bankman-Fried, în schimbul plăţii unei cauţiuni în valoare de 250 de milioane de dolari.

Sam Bankman-Fried, căruia i se mai spune și„SBF”, inculpat cu privire la fraudă şi asociere de răufăcători, a plătit cauţiunea în valoare de 250 de milioane de dolari şi a fost eliberat de acuzații, vineri, 23 decembrie. SBF a fost extrădat miercuri seara (21 decembrie) din Bahamas. Acesta se afla la sediul FTX, după ce a renunţat să conteste predarea sa autorităţilor americane.

FTX ar fi efectuat tranzacţii neautorizate

Uriaşa cauţiune este garantată în parte cu casa din California a părinţilor lui Sam-Bankman Fried, acolo unde este plasat în arest la domiciliu în aşteptarea procesului, în urma condiţiilor aprobate de către judecătorul Gabriel Gorenstein. În SUA, „dacă este condamnat de fraudă, şi-ar putea petrece restul vieţii în închisoare, dată fiind suma.”, a estimat Jacob Frenkel de la cabinetul Dickinson Wright, citat de presa internațională.

După ce SBS a demisionat în luna noiembrie din postul de director al FTX, una dintre principalele sale societăţi de criptomonede, oficiali au declarat că au avut loc tranzacţii neautorizate, care ar putea conduce la „dispariţia” a sute de milioane de dolari. „Portofelele FTX au fost golite de peste 663 de milioane de dolari.”, a analizat pentru AFP cabinetul de analize în domeniul cripromonedelor Elliptic, pe când „477 de milioane de dolari au fost furaţi, iar restul a fost transferat într-un depozit securizat de FTX”.

O manevră grosolană şi rău-famată

Căderea vertiginoasă a FTX a început cu diseminarea informațiilor în spațiul public potrivit cărora Fondul Alameda Research investea în criproactive emise de către FTX, într-un aranjament financiar periculos. Aranjamentul risca să scoată la iveală conflicte de interes majore.

Căderea în domino a informațiilor a scos la iveală o înşelătorie, denumită piramidă Ponzi, un sistem financiar care permite remunerarea unui prim client cu banii unui al doilea, fără a depăși miza iniţială depusă de client. Aceasta este o manevră grosolană şi rău-famată, devenită celebră după scandalul Bernard Madoff.

Până să fie prins, SBF era considerat noul „Mark Zuckerberg”. Povestea acestuia era despre un geniu de la celebrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) care avea să revoluţioneze schimburile bancare, încălţat cu bascheţi şi care muncea 24 de ore din 24 pentru a câştiga bani, care aprecia mai rapid ca alţii diferenţele de preţ ale activelor digitale.