Banca de investiţii Renaissance Capital pretinde că African Minerals, şi directorul său executiv Frank Timiş, nu şi-a achitat în repetate rânduri onorariul prevăzut pentru majorările de capital organizate de companie în perioada 2008 – 2010.
Banca cere despăgubiri „ce depăşesc 25 mil. lire“. În 2010, African Minerals a strâns 170 mil. lire printr-o injecţie de capital venită din partea companiei chineze de stat China Railway Materials Commercial Corporation (CRM). Banii au fost folosiţi pentru a investi în principalul activ al African Minerals, proiectul de minereuri de fier Tonkolili din Sierra Leone. Tonkolili este cea mai mare resursă de minereu de fier din Africa.
Renaissance pretinde că munca pe care a întreprins-o în facilitarea majorării de capital cu CRM nu prevedea doar intenţia de dezvoltare a proiectului Tonkolili, ci era şi o acţiune acoperită de o „înţelegere umbrelă“ semnată cu African Minerals în 2008. Banca mai pretinde că Timiş nu şi-a onorat nici înţelegerea făcută verbal, în 2010, cu directorul executiv al instituţiei financiare, care avea ca scop aplanarea conflictului.
Vremuri grele pentru Timiş
Disputele pe acest subiect au apărut într-o perioadă sensibilă pentru African Minerals, care este într-un proces de atragere a unei sume mult mai mari de bani de la o altă instituţie chinezească. Compania a anunţat recent că a semnat o înţelegere de 1,5 mld. dolari cu Shandong Iron & Steel Group (SIS), ce prevede vânzarea a 25% din Tonkolili.
Banii îi vor permite African Minerals să dezvolte mina alături de o reţea de căi ferate. Tranzacţia a fost anunţată iniţial în iulie 2010. În august anul trecut, compania a menţionat că a semant ultimele detalii cu privire la majorarea de capital venită din partea SISG. Săptămâna trecută însă, un purtător de cuvânt al companiei a confirmat faptul că tranzacţia de 1,5 mld. dolari nu a fost încă finalizată.
În ciuda succesului pe care l-a avut cu proiectul minier Tonkolili, Frank Timiş nu este străin de controverse. În 2009, compania sa, Regal Petroleum, a fost amendată cu 600.000 de lire pentru că a făcut declaraţii eronate despre resursele petroliere ale Greciei. Colapsul Regal Petroleum a determinat piaţa alternativă de investiţii a Bursei de la Londra să îşi întărească regulile cu privire la modul în care companiile comunică pe piaţă.
În 2009, noua companie a lui Frank Timiş a fost amendată cu 75.000 lire şi criticată de Bursa de la Londra pentru că a dat publicităţii informaţii eronate şi nerealiste despre companie.
Frank Timiş este cel mai bogat român, potrivit ultimei ediţii a Top 300 Capital. Averea acestuia a fost estimată la 1,6-1,65 mld. euro. Miliardarul a urcat anul trecut şapte poziţii în clasamentul realizat de Capital.
SURSA: The Telegraph