DNA a emis un comunicat de presă prin care anunță reținerea pentru 24 de ore a unui inculpat care este suspectat de comiterea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor. Conform informațiilor apărute în presă, este vorba despre fostul director adjunct al STS, Florin Mihalache, general aflat în rezervă. Acesta urmează să fie dus la Tribunalul București unde se așteaptă propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Inculpatul, în perioada august 2021 – ianuarie 2022, a cerut administratorului unei firme, martorul din dosar, un bun de lux pentru a-i soluționa litigiile comerciale.

„În perioada august 2021 – ianuarie 2022, inculpatul ar fi pretins, în mod repetat, de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză) inițial un autoturism de lux ulterior contravaloarea acestuia, de 75.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra unui alt om de afaceri cu care martorul avea mai multe litigii comerciale, în scopul stingerii acestora”, se precizează în comunicatul DNA.

Probleme de 1,5 milioane de euro

Practic, Florin Mihalache s-a recomandat ca având influență asupra unei persoane cu care martorul avea mai multe litigii. În schimbul celor 75.000 euro, acesta avea să-l ajute pe martor, care i-a dat banii.

„Concret, „intervenția” inculpatului trebuia să se finalizeze cu încheierea unei tranzacții privind stingerea tuturor litigiilor aflate pe rolul instanțelor din București și achitarea de către una dintre societățile controlate de omul de afaceri către societatea martorului a unor datorii în cuantum de aproximativ 1.500.000 euro”, precizează DNA.

Pe data de 6 ianuarie a fost încheiat cu martorul un contract fictiv de împrumut, ia pe data de 12 ianuarie, Florin Mihalache ar fi primit cei 75.000 euro, bani cu care a fost prins de procurori pe stradă.

„La data de 13 ianuarie 2022, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, afirmă DNA.