Sam Bankman-Fried, fondatorul firmei falimentare de criptomonede FTX a fost arestat în Bahamas. El devenise unul dintre cele mai mari nume din industria criptografică înainte de prăbușirea bruscă a companiei. În cursul zilei de marți urmează să apară în fața unui tribunal din Bahamas.
SUA ar putea solicita extrădarea acestuia
Procurorul general al țării a declarat că Bahamas a primit o notificare oficială din partea SUA cu privire la faptul că au fost depuse acuzații penale împotriva lui și că este probabil să fie solicitată extrădarea sa. Un purtător de cuvânt al procuraturii americane din Manhattan, New York, a confirmat că Bankman-Fried a fost arestat în Bahamas, dar a refuzat să comenteze acuzațiile care i se aduc, potrivit Sky News.
FTX, a doua cea mai mare bursă de criptomonede din lume, a solicitat luna trecută protecția împotriva falimentului în SUA, iar Bankman-Fried a demisionat din funcția de director executiv, declanșând un val de cereri publice pentru o mai mare reglementare a industriei criptomonedelor.
Platforma de tranzacționare de criptomonede s-a luptat să strângă bani pentru a evita colapsul, în timp ce comercianții s-au grăbit să retragă 6 miliarde de dolari de pe platformă în doar 72 de ore.
Criza de lichidităţi de la FTX a venit după ce Sam Bankman-Fried a mutat în secret 10 miliarde de dolari din fondurile clienţilor FTX către compania sa Alameda, a relatat Reuters, citând două persoane familiarizate cu această chestiune. Cel puţin 1 miliard de dolari din fondurile clienţilor au dispărut, au spus persoanele respective.
Bankman-Fried a declarat pentru Reuters că firma nu a „transferat în secret”, ci mai degrabă a interpretat greşit „etichetarea internă confuză”.
Peste un milion de clienți din întreaga lume îi foloseau platforma pentru a cumpăra active precum Bitcoin.
Industria cripto se clatină
Bankman-Fried, cunoscut sub numele de „SBF”, devenise un erou al industriei, compania sa intervenind pentru a salva de faliment numeroase firme mici. Dar, în decurs de doar trei zile, o serie de acuzații bombă au dus la prăbușirea spectaculoasă a FTX și la propriul său faliment.
Într-o serie de interviuri şi apariţii publice, Bankman-Fried şi-a recunoscut eşecurile în gestionarea riscurilor, dar a încercat să se distanţeze de acuzaţiile de fraudă, spunând că nu a amestecat niciodată cu bună ştiinţă fondurile clienţilor de la FTX cu fondurile de la propria sa firmă de tranzacţionare, Alameda Research.
„Nu am încercat niciodată să comit o fraudă”, a declarat Bankman-Fried într-un interviu acordat la 30 noiembrie la evenimentul Dealbook organizat de „New York Times”, adăugând că, personal, nu crede că are vreo răspundere penală.