Tribunalul București a venit cu o decizie în ceea ce-l privește pe fostul director al Unifarm, Adrian Ionel. Acesta a primit o condamnare de 6 ani și 8 luni de închisoare, într-un dosar în care este acuzat de mai multe, printre care și de cerere de mită.
Fostul director Unifarm, Adrian Ionel, a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare. A luat mită de peste 700 de mii de euro
Tribunalul București l-a condamnat pe Adrian Eugen Ionel, fostul director general al Companiei Naționale Unifarm SA la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Decizia instanței a venit vineri, 8 iulie, fostul director al Unifarm fiind acuzat că a cerut mită în valoare de 760 de mii de euro de la reprezentanții unei firme, în schimbul atribuirii unui contract de achiziție de echipamente de protecție împotriva infectării cu noul coronavirus. Mai precis, este vorba despre 250 de mii de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale.
Tribunalul București a decis ca Adrian Eugen Ionel să fie condamnat la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu 3 ani pentru mită, 3 ani pentru complicitate la trafic de influență, un an pentru instigare la fals intelectual și un an pentru folosirea funcției pentru favorizare unor persoane.
Cinci dintre aceste pedepse au fost contopite, dar a fost aplicat și un spor care a dus la o condamnare de 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Totuși, decizia instanței nu este una definitivă.
Motivul pentru care a fost condamnat la închisoare
Amintim că Adrian Eugen Ionel a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2020 pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.
Conform DNA, în contextul declarării de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în data de 30 ianuarie 2020, a stării de urgenţă pentru sănătatea publică la nivel internaţional din cauza infecţiilor cu noul coronavirus, Guvernul a emis OUG nr.11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală (printre echipamentele respective fiind incluse combinezoanele şi măştile de protecţie), precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.
Unifarm a fost desemnată, alături de alte instituţii publice, să efectueze achiziţii de astfel de echipamente de protecţie.
În acest context, Adrian Ionel ar fi pretins suma de 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul COVID-19 – 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale.
Contractul a fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispoziţiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cât şi a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.
Adrian Eugen Ionel nu este singurul condamnat
Daniela Lizica Maria Radu, fost șef al serviciului comercial al CN Unifarm SA, a fost și ea condamnată în același dosar. Ea a primit o condamnare de 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu și fals intelectual.
Instanţa a admis, în parte, acţiunea civilă formulată de compania Unifarm şi a dispus ca Adrian Ionel şi Daniela Lizica Maria Radu să plătească în solidar suma de 17.136 lei, reprezentând contravaloarea cantităţii de 7.200 măşti care au fost înlocuite.
Procurorii spun că acelaşi document ar fi fost semnat şi de Maria Lizica Daniela Radu, în calitate de şef serviciu comercial în cadrul CN Unifarm SA, pe care, ulterior, Adrian Ionel ar fi determinat-o să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei respective.
„Pentru acest ‘serviciu’, persoana intermediară ar fi pretins de la reprezentanţii societăţii comerciale, pentru sine şi pentru funcţionari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului. Din această sumă, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească cei 760.000 euro amintiţi anterior. Deoarece societatea comercială furnizoare nu ar fi achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18% convenit iniţial, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitate de director general al CN Unifarm SA, a decis rezilierea unilaterală a contractului. Totuşi, anterior, firma respectivă ar fi reuşit să livreze cantităţile de 1 milion de măşti chirurgicale (neconforme cu standardele stipulate în contract) şi 25.920 de combinezoane din totalul echipamentelor menţionate în contract, pentru care CN Unifarm SA a achitat suma de 2.380.000 lei (reprezentând doar valoarea măştilor respective)”, precizează DNA.