În cadrul acestei decizii admisă de un judecător de la Curtea de Apel Ploiești, instanța a hotărât suspendarea efectelor actului administrativ contestat până la soluționarea definitivă a cauzei, acordându-se și anularea Hotărârii Curții Constituționale.
Curtea de Apel Ploiești a suspendat hotărârea CCR
Astfel, judecătorul de la Curtea de Apel Ploiești a dispus și obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă, în valoare de 70 lei, corespunzător taxei judiciare de timbru. Decizia instanței poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție, în termen de cinci zile de la pronunțarea acesteia.
Această decizie a fost rapid comentată de profesori și experți în drept constituțional, inclusiv de prof.univ.dr Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională a României (CCR) și fost ministru al Justiției, care a subliniat că deciziile Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi supuse niciunei căi de atac.
„Judecătorul care a pronunțat o astfel de decizie (n.red. de suspendare a deciziei CCR privind anularea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024) a reușit să pună în discuția publică numele său, chiar dacă printr-o decizie inadmisibilă, în afara exigențelor legale constituționale”, a spus prof.univ.dr Tudorel Toader.

Decizia instanței de la Ploiești ridică întrebări legale și constituționale
În opinia acestuia, judecătorul care a emis decizia de suspendare a Hotărârii CCR a adus un prejudiciu semnificativ principiilor constituționale, punând în discuție, în mod inadmisibil, autoritatea Curții Constituționale.
Decizia instanței de la Ploiești ridică astfel întrebări legale și constituționale importante privind competențele instanțelor în raport cu autoritatea supremă a Curții Constituționale, precum și impactul unei astfel de hotărâri asupra procesului electoral din 2024.
„Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluționarea definitivă a cauzei. Admite acțiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunțare”, arată minuta deciziei.
De asemenea, acest precedent ar putea influența modul în care sunt interpretate viitoarele hotărâri ale CCR în fața instanțelor ordinare.