Fostul manager şi fostul director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava sunt urmăriţi penal, alături de alţi doi suspecţi, pentru abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă şi zădărnicirea combaterii bolilor, a anunţat, joi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„La data de 12 iunie 2020, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de patru suspecţi, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu (…), neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă (…) şi zădărnicirea combaterii bolilor (…). În perioada 17 – 18 iunie, celor patru persoane le-a fost adusă la cunoştinţă calitatea de suspect”, se precizează într-un comunicat al PÎCCJ.

Conform sursei citate, cauza este instrumentată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţişti din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Spitalul Județean Suceava a fost primul mare focar de coronavirus în România pe fondul unor decizii de management care au contribuit la răspândirea rapidă a cazurilor de coronavirus. Conducerea spitalului a fost înlocuită cu una militară pentru gestionarea situației, iar, ulterior, încheierii conducerii militare, fosta conducere și-a înaintat demisia.

Rîmbu se afla de circa zece ani în fruntea unității spitalicești și era văzut drept unul din cei care ar fi contribuit la modernizarea spitalului, dar, cu toate acestea, cadre medicale din spital arată acum că au intrat în criza coronavirusului echipamente de protecţie și circuite, lucruri care, alături de deciziile manageriale greșite, au condus la cel mai mare focar de coronavirus din România.

Toate cadrele medicale de la spitalul județean Suceava, devenit un focar de infecție cu coronavirus, au fost chemate la serviciu, indiferent dacă se aflau în izolare sau diagnosticate cu coronavirus, de directorul medical al unității, Mircea Macovei, au dezvăluit mai multe cadre medicale în presă.

Macovei a demisionat din poziția de director medical în 24 aprilie, alături de directoarea de îngrijiri medicale a spitalului, Doina Chirap.

Medici, asistente și infirmiere au fost amenințați, cu invocarea unui ordin inexistent de ministru, printr-un mesaj primit pe whatsapp la 1.00 noaptea, că vor fi dați afară dacă nu vin la spital luni dimineață, pe 23 martie.