Raportul privind recuperarea averilor ilicite care au fost scoase în afara Uniunii Europene a fost adoptat, joi, în plenul Parlamentului European, iniţiatorul demersului, eurodeputatul Cătălin Ivan, susţinând că faptele de corupţie ar trebui să nu se prescrie niciodată. ”Cei care fură din bani publici, să ştie că nu pot scăpa niciodată”, a spus Ivan.
Plenul Parlamentului European a adoptat, joi, la Strasbourg, cu 502 voturi din 617, raportul intitulat ”Protejarea intereselor financiare ale UE. Recuperarea sumelor de bani şi activelor de la ţările terţe în cazuri de fraudă”, iniţiat de europarlamentarul Cătălin Ivan.
În discursul rostit în faţa eurodeputaţilor, Ivan a afimat că aproape 70 la sută dintre cetăţenii Uniunii Europene spun că ţările lor sunt grav afectate de corupţie, dar că, în acest moment, nu există la nivel european voinţa politică necesară pentru ca problema recuperării averilor scoase în afara UE să fie soluţionată, potrivit news.ro.
”Nu există voinţă politică întrucât, în multe ţări europene, politicienii şi-au obţinut averile din afaceri ilegale, au ajuns în funcţii importante în statele respective şi au spălat această provenienţă a banilor câştigând alegeri prin mecanismele democratice pe care le ştim, iar acum controlează guverne, controlează parlamente, dau legi care protejează corupţia în state membre ale UE. Întrebările pe care şi le pun cei 70 la sută dintre cetăţenii europeni sunt: «UE luptă într-adevăr cu corupţia?», «Are UE mecanisme concrete pentru a stopa acest fenomen al coruptiei?»”, a spus Cătălin Ivan.
Europarlamentarul român a declarat că, printre solicitările incluse în raport, se numără crearea unei hărţi de risc a legislaţiilor statelor membre, pentru identificarea scăpărilor prin care banii sunt scoşi în afara UE, dar şi crearea bazelor de date interconectate care să permită comunicarea între statele europene, informează news.ro.
”Uniunea Europeană să vorbească pe o singură voce cu statele terţe atunci când se pune în discuţie recuperarea averilor ilegale. În acest moment, UE are doar patru tratate, semnate cu Japonia, cu SUA, cu Norvegia şi cu Liechtenstein. Este foarte puţin. Parchetul European să fie în centrul acestui mecanism pentru ca UE să poată vorbi pe o singură voce în privinţa recuperării averilor ilicite scoase în afara Uniunii”, a mai spus europarlamentarul Cătălin Ivan.
El consideră că la nivel european trebuie luată decizia ca faptele de corupţie să nu se prescrie niciodată.
”Şi peste 10, şi peste 15, şi peste 25 de ani, dacă aflăm de fapte de corupţie, să recuperăm averile provenite din aceste fapte de corupţie, indiferent că le-am aflat la a doua sau la a treia generaţie. Cei care fură din bani publici, să ştie că nu pot scăpa niciodată de ochiul vigilent al legii”, a afirmat Cătălin Ivan.