Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, marți, 21 februarie, să o achite definitiv pe Sevil Shhaideh, cea care a ocupat funcția de ministru al Dezvoltării.
Fostul ministru al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a fost achitată definitiv în dosarul Belina, de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Fostul ministru a fost acuzat de abuz în serviciu.
De asemenea, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-a achitat și pe preşedintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Ionuţ Gâdea, dar și pe Ionela Stoian, cea care ocupa funcția de director în MDRAP, la data faptelor.
Decizia ÎCCJ de marți, 21 februarie
”Admite apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DNA împotriva sentinţei penale nr. 421 din data de 21.04.2022 pronunţată de către Tribunalul Bucureşti Secţia I Penală, pe care o desfiinţează, în parte, exclusiv sub aspectul temeiului de drept care a stat la baza soluției de achitare dispuse de prima instanță cu privire la infracțiunile pentru care au fost trimiși în judecată inculpații Shaideh Sevil, Stoian Ionela și Gâdea Ionuț Adrian și sub aspectul desființării referatelor întocmite de inculpata Guță Rodica”, spune Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Decizia luată de către instanță este una definitivă. Măsurile asiguratorii instituite în acest dosar vor fi ridicate.
Acuzațiile care i se aduceau fostului ministru al Dezvoltării, Sevil Shhaideh
Amintim că procurorii susțineau că prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din insula Belina şi braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman. Acest lucru se întâmpla în 2013.
Ulterior, la câteva zile, cele două proprietăţi, cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal firmei Tel Drum. În mod teoretic, insula Belina şi braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului și nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de Guvern, ci doar prin lege.
”Decizia penală nr.346/A din 21 Februarie 2023 – În baza art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, admite apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DNA împotriva sentinţei penale nr. 421 din data de 21.04.2022 pronunţată de către Tribunalul Bucureşti Secţia I Penală, în dosarul nr. 22120/3/2018, pe care o desfiinţează, în parte, exclusiv sub aspectul temeiului de drept care a stat la baza solu?iei de achitare dispuse de prima instantă cu privire la infractiunile pentru care au fost trimisi în judecată inculpatii Shaideh Sevil, Stoian Ionela si Gâdea Ionut Adrian ?i sub aspectul desfiintării referatelor întocmite de inculpata Gusă Rodica”, se arată în minuta instanței.