Deputatul PSD Roxana Mînzatu a declarat, vineri, că Guvernul Orban a încercat „câteva ilegalităţi” cu ordonanţele de urgenţă în domeniul fondurilor europene, lucru ce ar fi demonstrat de faptul că aceste acte normative au fost retrase de la publicarea în Monitorul Oficial.
„Cu ordonanţele de urgenţă din domeniul fondurilor europene, Guvernul Orban a încercat câteva ilegalităţi. În primul rând, nu doar că nu a trecut actele prin procedura legală de transparenţă înaintea adoptării, dar nici presa şi nici opinia publică nu au văzut nici până astăzi textul acestor OUG, ceea ce atrage suspiciunea că ele nu au fost finalizate în şedinţa de Guvern de marţea trecută, ci s-a continuat să se lucreze la ele inclusiv în această săptămână. Faptul că astăzi au renunţat să le mai publice ne demonstrează amatorismul cu care s-a lucrat şi ilegalităţile care ar fi generat un scandal inclusiv pe plan european”, a explicat Mînzatu, fost ministru al Fondurilor Europene, într-un comunicat de presă remis AGERPRES.
Ordonanțele de Urgență, retrase pe motive de ilegalitate?!
În opinia sa, dacă cele cinci acte normative ar fi fost legale, nu ar fi existat niciun motiv pentru retragerea lor.
„Această alba-neagra cu presupusele ordonanţe pentru care ministrul Boloş nu a făcut consultare publică creează haos şi incertitudine, pentru că vorbim despre legi care urmau să aibă efecte pe cel puţin următorii 10 ani, dacă mă refer doar la descentralizarea POR (Programul Operaţional Regional), propunere pe care eu am lansat-o, în mandatul meu de ministru al Fondurilor Europene şi pe care liberalii acum o compromit, pas cu pas. Însăşi retragerea ordonanţelor este sub semnul întrebării, premierul Orban fiind demis din 5 februarie şi neavând dreptul să adopte şi, implicit, nici să retragă ordonanţe”, a adăugat Mînzatu.
Klaus Iohannis „îşi împlineşte ambiţie după ambiţie”
Potrivit deputatului PSD, preşedintele Klaus Iohannis „îşi împlineşte ambiţie după ambiţie”, dărâmând, pe rând, Guvernele PSD şi PNL, pentru a avea în vară alegeri anticipate, iar în toate aceste luni România va fi condusă de Cabinete interimare, fără mandat să negocieze cu Comisia Europeană programele operaţionale 2021-2027.
„România este o ţară cu un necesar de investiţii în domeniul infrastructurii care este mult mai mare decât resursele europene disponibile. De exemplu, avem nevoie de 35 miliarde euro pentru a finaliza reţeaua de autostrăzi, coridoarele feroviare şi tronsoanele de metrou din Capitală. Conform unui studiu BERD, avem nevoie de 9 miliarde de euro pentru a asigura acces la apă potabilă în toată ţara şi de 13 miliarde de euro pentru a asigura canalizarea şi epurarea apelor uzate în toate localităţile. 2020 e anul crucial şi final pentru negocierea programelor, sumelor şi domeniilor în care vor veni banii europeni din exerciţiul 2021-2027. Şi, tocmai în acest an, în care aveam nevoie să ne prezentăm în faţa Comisiei cu o viziune asumată şi clară pentru investiţiile în sectoare cheie în următorii 10 ani, cu un efort coordonat, de echipă, cu implicarea tuturor instituţiilor statului, ce face Iohannis? Aruncă ţara în criză şi interimate nesfârşite doar pentru a îşi duce înainte lupta oarbă cu PSD”, a afirmat Mînzatu.