Guvernul Orban e reușit contra-performanța să depășească suma uriașă de 100 de miliarde de lei împrumutați, de la începutul mandatului și până în prezent. Iar România se împrumută mult mai scump decât Ungaria, Bulgaria și Polonia, susține Teodorovici.
Fostul ministru de Finanțe în guvernarea PSD, Eugen Teodorovici, face un rechizitoriu foarte dur în ceea ce privește performanța Guvernului Orban, în cele 8 luni de când a preluat frâiele executive ale României.
Teodorovici arată că liberalii vor să ascundă realitatea din economia reală prin împrumuturi, iar Guvernul Orban a produs un adevărat dezastru.
”Maximă incompetență și demagogie”
”PNL-ul ne arată că (NU) poate!
Că NU poate fără ipocrizie și minciună, dar că poate, cu maximă incompetență și demagogie, să ascundă realitatea din economia reală prin împrumuturi‼️ Iar, acestea sunt cifrele dezastrului făcut de PNL în 8 luni de când e la guvernare:
– 102,5 miliarde de lei adăugați la datoria publică din noiembrie până în prezent;
– 1000 de euro pe secundă viteza cu care se împrumută;
– 4,1% dobânda la împrumuturile pe 10 ani‼️ România se împrumută mult mai scump decât Ungaria, Bulgaria și Polonia;
Dincolo de realitatea paralelă a incompetenților de la Palatul Victoria, acesta este ADEVĂRUL din spatele declaraţiilor lor politice‼️”, a scris Eugen Teodorovici miercuri pe Facebook.
Cîțu: ”Investitorii au încredere în economie”
În context, trebuie precizat că Guvernul Orban a depășit în doar opt luni de guvernare suma de 100 de miliarde de lei împrumutați, în condițiile în care în 2018 valoarea împrumuturilor contractate de statul român a fost de 67,94 miliarde lei, iar în 2017, de 50,19 miliarde lei.
În 2019, guvernul PSD a împrumutat 59,54 miliarde lei în perioada ianuarie-octombrie, iar Finanțele conduse de Florin Cîțu au realizat împrumuturi de 15,77 miliarde lei în noiembrie și decembrie.
Iar Cîțu a prezentat ultimul împrumut de 3,3 miliarde de dolari ca pe un succes al mandatului său:
”Să vorbim şi despre succesul pe care l-a avut România ieri pe pieţele internaţionale. Am împrumutat la 10 şi 30 de ani 3,3 miliarde de dolari. Am mers pe această piaţă din mai multe raţiuni.
România nu a mai ieşit pe piaţa de dolari din 2018 şi vă spun că am ieşit mult mai ieftin decât într-o perioadă de boom economic la nivel global. Deci, am reuşit iarăşi să avem dobânzi mai bune.
Acest succes pe piaţa financiară, precum şi cel din urmă cu o lună şi ceva, arată clar că investitorii au încredere în economie”, a spus ministrul de Finanțe.