Fostul premier francez François Fillon a fost condamnat la închisoare de o curte de apel din Franța. Acesta a fost acuzat că și-a angajat în mod fraudulos soția ca membră a personalului său în perioada în care era deputat.
Fostul premier francez François Fillon a fost condamnat luni de o curte de apel din Paris la 4 ani de închisoare, dintre care unul cu executare, în procesul angajărilor fictive ale soţiei sale, Penelope Fillon, informează AFP.
Ce acuzații i s-au adus?
Potrivit probelor, s-a stabilit „fictivitatea” a trei locuri de muncă ale lui Penelope Fillon în calitate de asistentă parlamentară a soțului său între 1998 și 2013, plătite în total cu 612.000 de euro net, susținuseră procurorii generali, care au spus că activitățile sale erau „impalpabile” sau chiar „evanescente”.
Pentru procuratură, angajarea doamnei Fillon drept „consilier literar” în 2012-2013 de către „Revue des deux mondes” a fost o „slujbă de pură conveniență”, recunoscută de Marc Ladreit de Lacharrière, proprietarul publicației și apropiat al lui François Fillon. Pe de altă parte, judecătorii ceruseră o condamnare parțială pentru contractele de colaborare semnate de doi dintre copiii cuplului Fillon cu tatăl lor senator între 2005 și 2007 și o achitare pentru nedeclararea unui împrumut.
În acest dosar care a explodat în plină campanie prezidenţială a candidatului dreptei în 2017, François Fillon a fost condamnat de asemenea la plata unei amenzi de 375.000 euro şi 10 ani de interdicţie de a candida pentru o funcţie publică.
Soţia sa a primit 2 ani de detenţie cu suspendare, o amendă de 375.000 euro şi 2 ani interdicţie de a candida. În acelaşi proces, Marc Joulaud, fost supleant al lui Fillon în postul de deputat, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare şi 5 ani de interdicţie de a candida. Cei doi Fillon şi Joulaud au fost condamnaţi şi la plata a circa 800.000 euro către Adunarea Naţională, constituită în parte civilă.
Condamnaţii, absenţi la pronunţarea sentinţelor, le pot contesta în casaţie.
François Fillon ar putea să nu meargă la închisoare
Fillon ar putea totuşi să nu execute sentinţa în închisoare: dacă nu va formula recurs, va fi convocat în faţa unui judecător de aplicare a pedepselor, care ar putea decide, spre exemplu, ca fostul premier să fie supravegheat prin purtarea unei brăţări electronice.
Sentinţele de luni, pronunţate pentru deturnare de fonduri publice, complicitate la abuz de bunuri sociale şi tăinuire a acestor două infracţiuni, sunt mai uşoare decât cele dictate de tribunalul de primă instanţă la 29 iunie 2020.
Retras din viața politică, Fillon a anunțat la sfârșitul lunii februarie, după invazia rusă în Ucraina, că demisionează din mandatele sale în consiliile de administrație ale companiilor rusești Sibur (petrochimie) și Zarubezhneft (petrol).