Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, care a declarat greva foamei în închisoarea unde este încarcerat de la 1 octombrie, a fost transferat la un spital penitenciar, transmite Reuters.

„Pentru a evita agravarea stării de sănătate a lui Mihail Saakaşvili şi din cauza unui risc crescut pentru securitatea sa, el a fost transferat din închisoarea nr.12 către instituţia medicală pentru deţinuţi nr. 8”, a transmis administraţia penitenciară georgiană.

Saakaşvili, în vârstă de 53 de ani, a fost arestat la 1 octombrie, după ce s-a întors în Georgia în ajunul alegerilor locale, pentru a reuni opoziţia, în ceea ce el a descris ca fiind o misiune de salvare a ţării.

El a fost încarcerat într-un penitenciar din oraşul Rustavi, la sud de capitala Tbilisi, unde a intrat în greva foamei.

Saakaşvili a fost condamnat în contumacie la 6 ani de detenţie în 2018 pentru abuz de putere în timpul preşedinţiei sale (2004-2013), acuzaţii pe care le respinge ca fiind motivate politic.

Actualul preşedinte, Salome Zurabişvili, a declarat săptămâna trecută că Saakaşvili a revenit în ţară ca să destabilizeze scena politică şi că nu va putea fi graţiat niciodată.

Totuşi, a spus ea, dat fiind interesul puternic al opiniei publice în cazul său, fostul preşedinte trebuie recunoscut ca un deţinut special, iar autorităţile ar trebui să ia toate măsurile „aşa încât deteriorarea sănătăţii sale să nu fie folosită pentru speculaţii politice sau destabilizare”.

A revenit în Georgia după opt ani de exil

Amintim faptul că Mihail Saakaşvili a fost preşedinte al Georgiei în perioada 2004-2013. În vârstă de 53 de ani, acesta a revenit în Georgia la 1 octombrie, după opt ani de exil, fiind arestat imediat pentru a ispăși o condamnare din 2018, referitoare la ”abuz de putere”, pe care o denunţă drept poltică.

În semn de protest faţă de încarcerarea sa, el a intrat în greva foamei. Medicul său personal, Nikoloz Kipşidze, susine că odată cu această decizie, starea acestuia s-a degradat. Mai exact, fostul preşedinte are probleme sangvine

Avocatul său susține însă că, potrivit legii georgiane,este permisă alimentarea unui grevist al foamei fără acordul acestuia doar dacă grevistul nu mai este conştient. Fostul lider de stat este susținut însă de mii de oameni. Zeci de mii de susţinători ai lui Saakaşvili au manifestat săptămâna trecută la Tbilisi şi au cerut eliberarea acestuia.

Mai exact, peste 90.000 de persoane au semnat o petiţie în acest sens.

De menționat este faptul că Mihail Saakaşvili este un personaj charismatic şi ambivalent, reputat din cauză că a luptat în mod eficient împotriva corupţiei. Fostul lider de stat a părăsit Georgia în 2013, la câteva luni după ce partidul său, Mişcarea Naţională Unită (MNU, în prezent principala forţă a opoziţiei), a fost înfrânt în alegerile legislative.

În ceea ce privește arestarea sa, acest lucru a agravat criza politică în care se află Georgia de la alegerile parlamentare din octombrie 2020, în care Partidul Visul Georgian a obţinut o victorie, dar care au fost marcate de acuzaţii de fraude masive.