Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, soţia sa, Galina Dodon, şi un medic de familie au fost trimişi în judecată pentru fals în acte. Iată ce informații a obținut Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova.
Igor Dodon și soția sa au folosit un act fals pentru a putea pleca din Republica Moldova
Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova i-a trimis în judecată pe fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, pe soţia sa, Galina Dodon, şi pe un medic de familie, care ar fi confecţionat, deţinut şi folosit un certificat medical fals pentru a-l prezenta în instanţa de judecată şi la Procuratura Anticorupție ca să obţină permisiunea de a părăsi ţara.
Potrivit informațiilor transmise de procurorii anticorupție din țara vecină, în acel certificat fals au fost înscrise date denaturate, potrivit cărora copilul minor al lui Igor Dodon avea nevoie de consultaţii la medici specialişti şi de tratament medical. Igor Dodon, care se afla atunci sub incidenţa unei măsuri preventive prin care era împiedicat să părăsească Republica Moldova, a prezentat instanței de judecată acel document fals şi a solicitat permisiunea de a pleca în România, sub pretextul de a efectua un tratament post-COVID pentru copilul său minor.
Acelaşi document fals ar fi fost folosit şi de Galina Dodon, asupra căreia este aplicată o măsură preventivă similară cu cea a soțului ei. Prin intermediul avocaţilor ei, Galina Dodon a prezentat documentul fals Procuraturii Anticorupţie, solicitând permisiunea de a părăsi Republica Moldova şi de a merge în România tot sub același pretext folosit de soțul ei.
Igor Dodon, soția sa și un medic de familie au fost trimiși în judecată pentru fals în acte
Potrivit acuzaţiei înaintate de către procurorii modolveni, fostul președinte al Republicii Moldova, soția sa şi acel medic de de familie sunt învinuiţi de comiterea infracţiunii prevăzute de art. 361 alin. (2) lit. b) din Codul Penal, ci anume: confecţionarea, deţinerea şi folosirea de către două sau mai multe persoane a unui document oficial fals, care acordă drepturi.
Conform prevederilor Legii Penale din Republica Moldova, aceste fapte se pedepsesc cu amenzi cuprinse între 27.500 de lei moldovenești (6.802 lei românești) și 47.500 de lei moldoveneşti (11.749 lei românești), muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 de ore la 240 de ore și cu închisoare până la cinci ani, relatează deschide.md.
Igor Dodon nu a mai plecat în România
Inițial, Camera Supremă de Justiție din Republica Moldova i-a permis lui Igor Dodon să călătorească în România în perioada 28 ianuarie – 5 februarie. Ulterior, Procuratura Anticorupție i-a acuzat pe medicii curanți de acte necorespunzătoare și a cerut instanței judecătorești reîntoarcerea lui Igor Dodon în arest la domiciliu.
Ulterior, fostul președinte al Republicii Moldova a anunțat că nu intenționează să se sustragă justiției și să dea posibilitatea oponenților politici să speculeze pe această temă. Din această cauză, el a renunțat să mai plece în România.
„Din cauza interdicției din partea procurorului pe caz ca soția să ne însoțească, dar și a presiunilor și persecutărilor la adresa medicilor care au eliberat prescripția pentru reabilitate, am decis să renunțăm la această deplasare. Este știut că judecătorii mi-au permis, în perioada 28 ianuarie 2023 – 5 februarie 2023, să mă deplasez în România pentru a însoți copilul nostru mezin la tratament de reabilitare (documentul se anexează). Mâine, 28 ianuarie, la prima oră era planificată plecarea noastră.
Din cauza interdicției din partea procurorului pe caz ca soția să ne însoțească, dar și a presiunilor și persecutărilor la adresa medicilor care au eliberat prescripția pentru reabilitate, am decis să renunțăm la această deplasare. Vom căuta soluții alternative de tratament în țara noastră. Renunțăm la deplasarea cu scop medical în țara vecină pentru a stopa presiunile inumane în adresa medicilor de la Chișinău, dar și asupra membrilor familiei mele.
Nu doresc să aibă probleme suplimentare unul dintre procurorii pe caz, care a avut o poziție neașteptată, umană, a înțeles importanța sănătății copilului și nu a avut obiecții față această deplasare. La fel, nu trebuie ca regimul să persecute judecătorii care au acceptat plecarea la tratament. Am declarat că nu am de gând să mă eschivez de la justiție și nu le voi da posibilitate adversarilor mei politici de a mai specula la acest subiect”, a explicat Igor Dodon.