Camera Deputaților, for legislativ decizional în acest caz, a votat împotriva desființării Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, ce este condus de fostul președinte Emil Constantinescu.
Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, proiectul de lege prin care se propune desfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, condus de fostul președinte al României, Emil Constantinescu.
Au votat „pentru” respingere 182 de deputaţi, 44 „împotrivă”, iar 64 s-au abţinut.
Potrivit propunerii legislative, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, înfiinţat prin Legea 117/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se desfiinţează.
„În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin hotărâre a Guvernului, se va stabili destinaţia patrimoniului institutului. Obligaţiile privind raportările financiare aferente ultimei perioade fiscale, pentru care institutul datorează astfel de raportări, se preiau de către Senatul României. La data intrării în vigoare a prezentei legi, legea privind înfiinţarea institutului se abrogă”, prevede proiectul.
Iniţiatorul, deputatul USR Iulian Bulai, menţiona în expunerea de motive că încă de la înfiinţare specialiştii au atras atenţia asupra lipsei experţilor în domeniu, având în vedere că Levantul nu este, în prezent, obiect de cercetare academică nicăieri în lume, iar subtemele care-l alcătuiesc duc lipsă de cercetători în România.
„În cei doi ani de funcţionare, institutul a beneficiat de creşteri ale subvenţiei de la bugetul de stat şi ale numărului de posturi finanţate în organigramă, în condiţii de derogare de la cadrul normativ general, ca şi de ridicarea preşedintelui său la rang de secretar de stat. Şi competenţele şi activitatea începută până acum de institut se suprapun în mod nefericit şi ineficient cu obiectul de activitate şi responsabilitate al altor autorităţi şi instituţii, generând conflicte de competenţă, deturnând resurse şi capacitatea de decizie din zona instituţiilor academice cu tradiţie şi diluând forţa instituţională, în loc să o întărească, a acestor instituţii”, explica Bulai.
Proiectul de lege a fost respins de Senat, iar Camerei Deputaţilor este for legislativ decizional în acest caz.
Sursă foto: INQUAM/George Călin