Fostul președinte chinez Jiang Zemin a murit la vârsta de 96 de ani

Doliu

SURSA FOTO: Dreamstime

Este doliu fără precedent în China, după ce fostul președinte al țării s-a stins din viață. Acesta a decedat la vârsta de 96 de ani din cauza unei boli crunte. Într-o scrisoare adresată poporului chinez se arată că drapelele arborate la jumătate de catarg.

Doliu fără precedent în China! Fostul președinte s-a stins din viață. O boală cruntă l-a doborât

Fostul președinte chinez Jiang Zemin a murit la vârsta de 96 de ani, a anunțat presa de stat chineză. Jiang a murit la ora 12:13 (04:13 GMT) din cauza unei leucemii și a unei insuficiențe multiple a organelor, în orașul Shanghai, a anunțat miercuri agenția oficială de presă Xinhua, care a publicat o scrisoare adresată poporului chinez de către Partidul Comunist aflat la putere, Parlament, Cabinet și armată, în care anunță decesul.

„Moartea tovarășului Jiang Zemin este o pierdere incalculabilă pentru Partidul nostru, pentru armata noastră și pentru poporul nostru din toate grupurile etnice”, se arată în scrisoare, precizând că anunțul a fost făcut cu „profundă durere”.

Acesta l-a descris pe „iubitul nostru tovarăș Jiang Zemin” ca fiind un lider remarcabil de mare prestigiu, un mare marxist, om de stat, strateg militar și diplomat și un luptător comunist de lungă durată.

Drapelele de pe principalele clădiri ale Partidului Comunist Chinez și ale guvernului din China și din întreaga lume vor fi arborate la jumătate de catarg, a anunțat presa de stat.

Ordinul, emis de comitetul de organizare a funeraliilor lui Jiang, se aplică de miercuri până la data înmormântării sale, care urmează să fie anunțată, potrivit televiziunii de stat CCTV.

Jiang Zemin a reușit să scoată China din izolarea diplomatică

Jiang a fost scos din anonimat pentru a conduce Partidul Comunist Chinez după represiunea sângeroasă de la Tiananmen împotriva protestatarilor pro-democrație din 1989, dar a reușit să scoată țara din izolarea diplomatică care a urmat, reparând diferențele cu Statele Unite și supervizând un boom economic fără precedent.

Jiang a văzut cum China a trecut prin schimbări istorice, inclusiv o reluare a reformelor orientate spre piață, revenirea Hong Kong-ului de sub dominația britanică în 1997 și intrarea Beijingului în Organizația Mondială a Comerțului (OMC) în 2001.

Chiar și în timp ce China se deschidea spre exterior, guvernul lui Jiang a eliminat disidența în interior. Acesta a întemnițat activiști pentru drepturile omului, sindicali și pro-democrație și a interzis mișcarea spirituală Falun Gong, pe care o considera o amenințare la adresa monopolului de putere al Partidului Comunist.

Jiang Zemin nu a fost cunoscut niciodată pentru viziunea sa

Deși a fost șef de stat al Chinei și președinte al Partidului Comunist timp de 13 ani, Jiang nu a fost niciodată cunoscut pentru viziunea sa, ci a acționat mai degrabă ca un administrator și o figură de compromis pentru diferite curente din partid.

Jiang părea să fi ajuns la apogeul puterii sale abia după trecerea, în 2002, la generația de lideri condusă de Hu Jintao. Pentru o lungă perioadă de timp, el a tras sforile ca „omul puternic” din fundal. Era cunoscut în popor drept „seniorul” (Zhangzhe).

Jiang a renunțat la ultimul său titlu oficial în 2004, dar a rămas o forță din spatele scenei în luptele care au dus la ascensiunea actualului președinte Xi Jinping, care a preluat puterea în 2012. Xi a rămas la combinația de liberalizare economică și controale politice stricte a lui Jiang.

Văzut inițial ca un lider de tranziție, Jiang a fost recrutat pe punctul de a ieși la pensie cu un mandat din partea liderului suprem de atunci, Deng Xiaoping, pentru a uni partidul și națiunea.

Fostul președinte chinez a fost un transformator

În cei 13 ani în care a fost secretar general al Partidului Comunist, cea mai înaltă funcție din China, a ghidat ascensiunea Chinei către puterea economică globală, primind capitaliști în Partidul Comunist și atrăgând investiții străine după ce China a aderat la OMC.

El a prezidat ascensiunea națiunii ca producător global, revenirea Hong Kong-ului și a Macao-ului de la Marea Britanie și Portugalia și realizarea unui vis mult râvnit: câștigarea competiției pentru găzduirea Jocurilor Olimpice, după o respingere anterioară.

Jiang era o figură efervescentă, care cânta la pian și îi plăcea să cânte, în contrast cu succesorii săi mai rezervați, Hu și Xi. Vorbea o engleză entuziastă, deși ezitantă, și recita discursul de la Gettysburg pentru vizitatorii străini. În timpul unei vizite în Marea Britanie, a încercat să o convingă pe regina Elisabeta a II-a să cânte la karaoke.

Jiang dispăruse din peisajul public și a apărut ultima dată în public alături de actuali și foști lideri în vârful porții Tiananmen din Beijing, la o paradă militară din 2019 care a sărbătorit cea de-a 70-a aniversare a partidului la putere. El a fost absent de la un congres major al partidului luna trecută, unde foștilor lideri li se oferă locuri în semn de recunoaștere a serviciului lor, scrie Al Jazeera.