Potrivit purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, Kremlinul este alarmat de folosirea unor „practici de persecuție” împotriva fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.
Presa din Rusia a relatat despre reținerea lui Dodon, iar luni, în timpul unei discuții cu Dmitri Peskov, jurnaliștii i-au cerut secretarului de presă să comenteze aceste informații.
„În primul rând, aceasta este o problemă internă a Moldovei. În al doilea rand: desigur, suntem alarmați că această practică și persecuție se aplică din nou celor care sunt susținători ai dezvoltării unor relații de prietenie reciproc avantajoase cu Federația Rusă, adică cu țara noastră.
Prin urmare, noi, desigur, am dori să sperăm și am dori să fim siguri că toate drepturile legale ale lui Dodon vor fi respectate”, a spus Dmitri Peskov, potrivit Interfax.
Fostul preşedinte al Republicii Moldova a fost reţinut pentru 72 de ore de către procurori
„Activitățile de investigație continuă. Au fost efectuate percheziții în casă și în unele spații aparținând lui Dodon. A fost reținut pentru 72 de ore”, afirmă Marianna Körpek, o purtătoare de cuvânt a Parchetului General.
Totul a avut loc în dimineaţa zilei de marţi, 24 mai, transmite Procuratura Generală de la Chişinău, la domiciliul lui Dodon, dar şi la alte locaţii.
Potrivit oamenilor legii, percheziţiile au loc în dosarul penal pornit în baza unor bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită, transmite ZdG.md.
Comunicatul oficial al oamenilor legii
„Confirmăm efectuarea perchezițiilor de către procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție în comun cu CNA și SIS la domiciliul ex-președintelui RM, Dodon Igor.
Perchezițiile se efectuează inclusiv la alte locații, imobile deținute prin persoane interpuse, în cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasiva) art.181/2 (acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală), art.337 (trădare de patrie) și art.330/2 (îmbogățire ilicită)”, se arată în comunicatul Parchetului General din Republica Moldova.
Jurnaliştii ZdG mai scriu că, potrivit unor surse, perchezițiile procurorilor ar avea loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor lui Dodon, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, acolo unde fostul lider de la Chişinău este președinte.
Procurorul responsabil pentru acest caz ar fi Dorin Compan, cel care a revenit în funcţia de procuror anticorupţie începând cu 7 februarie 2022.