Rivalul lui Zelenski a mai precizat și faptul că această decizie riscă să rupă „armistiţiul politic”, în plină invazie rusă.
Acesta a fost președinte între anii 2014 şi 2019, iar în prezent conduce partidul Solidaritatea Europeană, a doua cea mai mare formaţiune din parlament, făcând parte din opoziţie.
Serviciul său de presă a precizat că „i-a fost refuzată ieşirea din Ucraina” în condiţiile în care trebuia să ia parte la Adunarea parlamentară a NATO de la Vilnius şi primise „toate permisiunile formale pentru a părăsi ţara”, ca membru permanent al delegaţiei ucrainene.
Poroşenko urma să poarte convorbiri la Vilnius cu preşedintele lituanian Gitanas Nauseda şi cu un grup de parlamentari lituanieni şi europeni, după care urma să se deplaseze la Rotterdam, în Ţările de Jos, pentru un summit al partidelor europene.
„Există riscul ca prin această decizie autorităţile să fi rupt armistiţiul politic stabilit în vreme de război cu forţele de opoziţiei, ce reprezintă un pilon al unităţii naţionale în faţa agresiunii ruse”, a adăugat serviciul de presă al fostului preşedinte.
Fostul preşedinte ucrainean Poroşenko susținea la începutul războiului că Putin nu va putea ţine sub control Ucraina, pentru că ucrainenii îl detestă.
Fostul preşedinte Petro Poroşenko, sub anchetă oficială
Acesta a fost pus în decembrie 2021 pe preşedintele Petro Poroşenko sub anchetă oficială pentru înaltă trădare, acuzându-l de legături cu finanţarea forţelor separatiste în regiunea Donbas. De asemenea, parchetul a cerut tribunalului să-l oblige pe Poroşenko să nu părăsească Kievul fără permisiunea anchetatorilor săi şi să-i fie reţinut paşaportul pentru a-l împiedica să părăsească ţara.
Fostul președinte a fost acuzat legături cu finanţarea forţelor separatiste în regiunea Donbas din est. Acuzațiile sunt legate de altele similare vizându-l pe parlamentarul pro-rus Viktor Medvedciuk, în arest la domiciliu de aproximativ şase luni.
Oleksandr Turcinov, un înalt oficial din partidul lui Poroşenko, Solidaritatea Europeană, a declarat într-un comunicat că acuzaţia a fost fabricată la instrucţiunile preşedintelui Volodimir Zelenski şi că „se va transforma într-o farsă la fel ca toate celelalte anterioare”.
Biroul de stat pentru investigaţii al Ucrainei a susținut că Poroşenko este suspectat de „facilitarea activităţilor” unor organizaţii teroriste într-o conspiraţie cu un grup nenumit de persoane, inclusiv unii oficiali de rang înalt din Rusia.