Mario Draghi, fost preşedinte al Băncii Centrale Europene, a primit mandat miercuri din partea preşedintelui italian Sergio Mattarella să formeze un nou guvern, transmite reuters.com

Draghi urmează să poarte negocieri cu partidele în încercarea de a strânge sprijin politic în parlament pentru un executiv care va avea de gestionat dubla criză gravă cu care se confruntă Italia, a coronavirusului şi economică.

Fostul șef al BCE va forma noul guvern italian

Fostul șef al BCE va forma noul guvern italian. Acest lucru se întâmplă după ce liderii partidelor nu au reușit să cadă de acord asupra unei noi coaliții, în urma demisiei prim-ministrului Giuseppe Conte de săptămâna trecută, conform bbc.com

Trebuie menționat că, pe lângă pandemie, Italia se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii. Țara a înregistrat 89.344 de decese, al șaselea număr de morți din lume.

Purtătorul de cuvânt al președintelui a confirmat că întâlnirea cu Draghi a avut loc miercuri, 3 februarie. Președintele Sergio Mattarella a spus că speră ca noul guvern să aibă sprijin parlamentar.

Conform acestuia, singura alternativă ar fi organizarea alegerilor anticipate, dar aceasta va lăsa țara într-o stare de incertitudine, transmite agenția de știri eAnsa.  Trebuie menționat că în cei opt ani ai lui Draghi la șefia Băncii Centrale Europene, zona euro a traversat criza financiară.

Criza din Italia stârnește îngrijorări legate de redresarea cheltuielilor în UE

Instabilitatea datorată demisiei premierului Conte pune semnul îndoielii asupra planurilor de reformă. Italia, o țară care după cel de-Al Doilea Război Mondial a avut 66 de guverne, este foarte obișnuită însă cu instabilitatea politică.

Totuși, instabilitatea provocată de demisia premierului Giuseppe Conte din această săptămână survine într-un moment extrem de delicat. Nu doar Italia se luptă cu pandemia de Covid-19 și cu o grea recesiune, dar ea se află totodată și în centrul ambițioaselor planuri de relansare a economiei sale prin cheltuieli de €200 miliarde, asigurate prin alocări și credite din fondul UE de redresare, transmite Financial Times.

Pe plan intern, Italia caută să-și refacă economia care, chiar și înaintea actualei crize, nu se redresase complet după recesiunea din 2008. Succesul sau insuccesul folosirii celor €750 miliarde, cea mai mare cotă pentru redresare din UE, poate totodată defini ceea ce, la un moment dat, a fost salutat drept un moment crucial pentru solidaritatea paneuropeană. Dar Roma riscă să rămână mult în urma altor țări, inclusiv în urma Spaniei, în privința planurilor sale de redresare, din cauza tulburărilor politice cu care se confruntă în prezent.

„Ne aflăm într-un moment crucial”, declară Valentina Meliciani, directoarea Școlii de Economie Politică Europeană a Universității Luiss. “Dacă acum va putea fi creat un guvern stabil, asta ar ilustra modul în care vor fi cheltuiți banii UE. Pentru Italia, asta e o mare șansă, dar, pentru țara noastră, prețul eșecului este imens, ca și consecințele care vor urma”.