Conducători și simpatizanți ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au protestat în fața Curții Constituționale, fiind nemulțimiți de intenția majorității parlamentare de a înlocui în toate legile sintagma „limba moldovenească” cu „limba română”.

Cetățenii Republicii Moldova de 35 de ani de zile învață în școli limba română

Deputații PAS au precizat că doar au pus în aplicare o hotărâre a Curții Constituționale de acum 10 ani. Fostul președinte al Curții Constituționale de la Chișinău, Alexandru Tănase a declarat pentru Vocea Basarabiei că aceste proteste organizate de opoziție fac jocul Kremlinului.

La întrebarea dacă crede că denumirea corectă a limbii mai rămâne ar fi un măr al discordiei în societatea Republicii Moldova, Alexandru Tănase a precizat următoarele: „Denumirea corectă a limbii pe care o vorbesc cetățenii și pe care o folosește administrația din Republica Moldova de mult nu mai este un măr al discordiei în societate. Cetățenii Republicii Moldova de 35 de ani de zile învață în școli limba română, învață literatura română, învață istoria românilor. Nimeni din oamenii pe care, cel puțin, îi cunosc eu, nu au o dilemă la acest capitol. Acest subiect a fost speculat de politicieni care la un moment dat, când nu mai aveau alte argumente își găseau un recurs în patriotism și se erijau fie în apărătorii frenetici ai românismului, fie în apărători la fel de vehemenți ai moldovenismului. A fost un subiect speculat mai mult în mediul politic, în societate există un consens total.

În actele legislative se folosește noțiunea de limbă română

„Constituția trebuia ajustată imediat după hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013. Din păcate, acest lucru nu a fost făcut, deoarece în parlament nu a existat o majoritate capabilă să impună pe agendă această ajustare a textului constituțional la hotărârea Curții Constituționale. Dacă ar fi să ne referim la efectele pe care timp de 10 ani de zile le are hotărârea Curții Constituționale, nu cred că există vreun colț unde să se mai fi păstrat sintagma de „limbă moldovenească” în limba administrației, în limba oficială.

În actele legislative se folosește noțiunea de limbă română, pe dimensiunea externă, în relațiile internaționale acele contracte sau acorduri care sunt semnate în limba română este menționată sintagma de limba română, la Consiliul Europei a fost modificată sintagma de „limbă moldovenească” în toate comunicările oficiale și în toate instituțiile Consiliului Europei, fie că este vorba de Curtea Europeană, Comisia de la Veneția, APCE sau Comitetul de Miniștri”, a explicat fostul șef la CC.

Efectele s-au produs imediat după hotărârea Curții Constituționale

„În baza hotărârii Curții Constituționale, eu personal i-am scris o scrisoare la acea vreme secretarului general dlui Jagland și el mi-a comunicat oficial că această problemă a fost rezolvată, deoarece hotărârea Curții Constituționale face parte din textul Constituției. Prin urmare, efectele s-au produs imediat după hotărârea Curții Constituționale, iar ajustarea tehnică pe care o face acum partidul de guvernământ este una absolut necesară pentru a elimina acea confuzie existentă mereu când cineva vrea să înțeleagă cine sunt moldovenii, ce limbă vorbesc, din ce cultură fac parte și încotro se îndreaptă ei.

Lucrurile sunt mult mai simple decât par la prima vedere, doar că în această situație opoziția rusofilă și toți cei care au opțiuni nostalgice și putiniste, fie că sunt din zona puterii, fie că sunt persoane care comentează procesul politic, dar afiliate acestui curent de opinii, ei toți au găsit o oportunitate de a ieși din nou la suprafață cu anumite argumente și de a ataca puterea”, a nuanțat Alexandru Tănase.