Reuven Havar (foto), fostul şef al AFI Europe România – dezvoltatorul mall-ului AFI Palace Cotroceni, a fost numit în funcţia de director executiv al Atlas Estates, proprietarul fostei fabrici de ulei Solaris din zona Obor a Capitalei, potrivit unui anunţ făcut de companie la Bursa de la Londra.

Havar (61 de ani), care a renunţat în luna martie la conducerea operaţiunilor din România ale AFI Europe, ocupă din 16 august funcţia de director executiv al Atlas Management Company, firma de investiţii a grupului israelian Atlas Estates Limited, înlocuindu-l pe Nahman Tsabar.

Sub conducerea lui Reuven Havar, AFI Europe a încheiat una dintre cele mai mari tranzacţii cu terenuri din România, prin preluarea unei suprafeţe de 155.000 mp aparţinând foste platforme industriale Laromet pentru suma de 77,5 mil. euro. Anul trecut compania a finalizat cea mai mare investiţie imobiliară din România, mall-ul AFI Palace Cotroceni, care a atras circa 300 mil. euro. Din 2006, anul în care Havar a preluat conducerea diviziei locale a AFI, compania a achiziţionat un portofoliu de terenuri în valoare de peste 100 mil. euro. Anterior, Havar a mai lucrat timp de şase ani pentru AFI Europe în Cehia şi între 1996-1998 a fost CEO al Prigat  România.

Reuven Havar şi-a încheiat în 1989 MBA-ul în cadrul Universităţii Bar-Ilan din Tel Aviv. Este căsătorit şi are trei copii.

Atlas Estates în România

În luna mai a acestui an Atals Estate a început procesul de vânzare al hotelului Golden Tulip de pe Calea Victoriei din Bucureşti pentru suma de 42,17 mil. lire. Compania Fragiolig, o subsidiară a companiei israeliene Izaki Group – unul dintre membrii fondatori ai Atlas, vizează achiziţia întregului pachet de acţiuni al
Atlas Estates în cadrul hotelului Golden Tulip.

Pe lângă hotelul de pe Calea Victoriei, care are 83 de camere, Atlas Estates mai deţine, la nivel local, un teren în suprafaţă de 99.116 mp în Voluntari şi fosta fabrică de ulei Solaris, amplasată lângă Gara Obor, a cărei platformă are o suprafaţă de 32.000 mp.

Potrivit celui mai recent raport de financiar, compania a înregistrat venituri la nivel local de 1,48 mil. euro, la sfârşitul lui 2009, în scădere faţă de 2,11 mil. euro, un an mai devreme. Valoarea activelor imobiliare pe care compania le deţine în România s-au depreciat cu 16 mil. euro, până la 22,8 mil. euro.

La sfârşitul anului trecut, compania s-a retras din Slovacia prin vânzarea portofoliului la un preţ de 8 mil. euro. În prezent, Atlas Estate mai activează în România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria. Printre cele mai importante active ale companiei se numără primul hotelul Hilton din Varşovia.