Fostul șef al SIE: Hodorkovski a atacat NATO, mai mult decât pe Geoană

Mircea Geoană

SURSA FOTO: Facebook, Mircea Geoană

Fostul director al SIE, Cătălin Harnagea, lansează acuzații grave, care aduc o nouă dimensiune scandalului declanșat de recentele acuzații privind legăturile lui Mircea Geoană cu putinismul. Aceste acuzații, propagate de un site obscur susținut de oligarhul rus Mihail Hodorkovski, ridică întrebări despre implicarea unui disident anti-Putin în politica românească. Harnagea subliniază că adevărata țintă a atacului nu este Geoană, ci NATO, cu un scop bine definit în spate.

Cătălin Harnagea, despre scandalul în care este implicat Geoană

Fostul director al SIE, Cătălin Harnagea, face declarații incendiare care oferă o nouă perspectivă asupra scandalului recent declanșat de așa-numitele dezvăluiri legate de presupusele legături ale lui Mircea Geoană cu putinismul. Aceste dezvăluiri provin de la un site obscur, asociat cu o organizație finanțată de oligarhul rus Mihail Hodorkovski, iar impactul lor a fost amplificat de o postare pe platforma X a oligarhului, postare care ulterior a fost ștearsă. Întrebarea esențială este: de ce ar interveni un miliardar controversat, cunoscut ca disident anti-Putin, în alegerile din România? Să fie doar pentru a diminua șansele unui anumit candidat? Într-un răspuns acordat astăzi pentru Inpolitics, Harnagea susține că Hodorkovski nu l-a atacat în mod direct pe Geoană, ci a vizat, de fapt, NATO, și acest lucru nu este lipsit de un scop clar.

”Alegerile din acest an sunt cele mai importante din epoca post-decembristă” spune Harnagea.

”Tocmai de aceea a crescut enorm miza viitorului președinte și se înfruntă aici Rusia și SUA, Estul și Vestul. Pentru NATO și SUA, Polonia și România vor fi cele mai importante țări, geopolitic vorbind, în viitor și e crucial cine le conduce. Hodorkovski a atacat NATO, cum spuneam, mai mult decât pe Geoană.
„Este șocant că NATO a trecut cu vederea peste astfel de lucruri când numește persoane pentru roluri atât de importante”, iar „românii trebuie să țină cont de acest lucruri când votează luna viitoare” a spus el pe X. Apoi a șters.
Aici trebuie spus că cei care ajung să dețină posturi atât de înalte în ierarhia celei mai mari alianțe militare din istorie nu doar că sunt verificați la sânge de către toate structurile militare și de intelligence din TOATE statele membre NATO, dar ei sunt monitorizați permanent la orice acțiune pe care o fac. Ei dau socoteală oficial după fiecare acțiune a lor, fac rapoarte șamd. Peste toate, există verificările pe care le face în final oficiul pentru securitate al NATO, Office of Security (NOS), care are acces la o cantitate imensă de date. Am fost personal cîndva acolo și am fost cel puțin impresionat de capacitățile lor. Gîndiți-vă că Mircea Geoană a avut acces la informații de top, inclusiv strategii militare ori date despre armamentul nuclear. Nu se poate imagina măcar că NATO nu a avut habar de tot ce ține de el, cu atît mai puțin de relații dubioase cu rușii, despre care află, în schimb un miliardar rus, care deține o organizație de investigații, Dossier Files, implicată și în recentele acuzații la adresa lui Geoană” mai spune Harnagea.

Care mai atrage atenția asupra unui aspect:

”Vreau să vă spun că există o publicație rusească independentă, The Bell, care este considerată cea mai veridică sursă de informații din spațiul rusesc de către media mare occidentală, în frunte cu Bloomberg, Reuters, Financial Times, New York Times, Wall Street Journal șamd. Și această publicație susține într-o anchetă publicată zilele trecute că Hodorkovski orchestrează prin cel mai vechi și bun prieten al său, Leonid Nevzlin, fost partener al său în compania petrolieră Yukos, atacuri sistematice împotriva unor disidenți anti-Putin autentici. Vorbim de nume precum Leonid Volkov, aproape ucis în bătaie lunile trecute, în Lituania, de soția economistului Maxim Mironov, agresată în timp ce mergea în Buenos Aires cu fiul lor de 10 luni, ori al directorului Fundației Anticorupție, Ivan Zhdanov, la Geneva, în vara anului 2023. Iar în poveste este implicată și agenția Dossier Files. În acest moment, atît Nevzlin cît și Hodorkovski se află sub anchetă în Polonia și s-ar putea ajunge chiar la cerere de extrădare.

Cum spuneam, prin scandalul amorsat cu mîna lui Hodorkovski, cineva se implică direct și hotărît în alegerile din România, pentru că țara noastră a devenit o miză fără precedent atît pentru Est cît și pentru Vest. S-ar putea ca în aceste zile să fi asistat doar la debutul unor acțiuni de mare anvergură, cu bătaie electorală și să mai urmeze și altele pînă la alegeri” mai spune Harnagea.

Fostul director al SIE confirmă că scandalul legat de Mircea Geoană seamănă puternic cu episodul „firul roșu” din anul 2000, la care Inpolitics a făcut referire astăzi. Totuși, el a subliniat că acuzațiile privind implicarea sa în declanșarea acelui scandal electoral au fost simple invenții ale fostului director SIE Ioan Talpeș. Harnagea l-a acționat în judecată pe Talpeș și a câștigat procesul. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Mihail Hodorkovski a șters postarea critică la adresa lui Mircea Geoană.

The Guardian scrie că magnatul rus Mihail Hodorkovski a fost audiat luni la Varșovia de procurorii polonezi în legătură cu tentativa de asasinat asupra disidentului rus Leonid Volkov. Volkov, apropiat al fostului lider al opoziției Alexei Navalny, a fost atacat brutal în Lituania, iar inițial se credea că atacul a fost orchestrat de Kremlin. Ulterior, Maria Pevcikh, șefa investigațiilor lui Navalny, l-a acuzat pe oligarhul Leonid Nevzlin, fost partener al lui Hodorkovski, de a fi ordonat atacul, iar Hodorkovski ar fi fost la curent cu planurile acestuia.

Hodorkovski a negat acuzațiile, susținând că acestea ar putea face parte dintr-o provocare a serviciilor secrete ruse (FSB). După ce a fost audiat, Hodorkovski a postat un mesaj pe platforma X, criticându-l pe Mircea Geoană și NATO, ca urmare a unei investigații privind legăturile dintre coordonatorul campaniei lui Geoană și un propagandist rus.