Diwaker Singh, fostul şef al TeleMobil şi CEO al dezvoltatorului imobiliar Copper Beech, a renunţat deocamdată la investiţiile imobiliare locale pe care le plănuia anul trecut şi care vizau achiziţii de proprietăţi „distressed“ prin intermediul unui fond de investiţii susţinut de investitori britanici şi americani şi a pus bazele unei afaceri personale în domeniul IT care activează în Marea Britanie. „Nu am mai început afacerile cu fondul de investiţii, deo
Diwaker Singh, fostul şef al TeleMobil şi CEO al dezvoltatorului imobiliar Copper Beech, a renunţat deocamdată la investiţiile imobiliare locale pe care le plănuia anul trecut şi care vizau achiziţii de proprietăţi „distressed“ prin intermediul unui fond de investiţii susţinut de investitori britanici şi americani şi a pus bazele unei afaceri personale în domeniul IT care activează în Marea Britanie.
„Nu am mai început afacerile cu fondul de investiţii, deocamdată aşteptăm ca situaţia din piaţă să se îndrepte. M-am implicat în nişte afaceri personale în tehnologie, vechea mea pasiune, în Marea Britanie, în domeniul software-ului. Vizitez România periodic şi nu am renunţat la intenţia de a investi în imobiliare“, a declarat pentru capital.ro Diwaker Singh.
Acesta a părăsit poziţia de CEO şi acţionar al Copper Beech în aprilie anul trecut, după ce compania a trecut printr-un proces de restructurare în urma căruia jumătate din angajaţi au fost destituiţi, şi a renunţat la acţiunile pe care le deţinea în cadrul companiei.
După demisie, acesta a anunţat că, în câteva luni, va pune bazele unui nou fond de investiţii imobiliare, cu un capital de start în valoare de 100 mil. euro, care se va concentra pe achiziţia de proprietăţi „distressed“ (care se tranzacţionează la preţuri sub nivelul considerat normal pentru o piaţă). Singh viza achiziţii de proprietăţi de peste 10 mil. euro.
Omul de afaceri indian Diwaker Singh are 51 de ani şi a ocupat în perioada 1998-2002 funcţia de preşedinte şi CEO al Telemobil SA din România, compania care deţine brandul Zapp. Ulterior a fost, timp de patru ani, preşedinte al Delta Nature Resort în care a fost asociat cu omul de afaceri Nicolae Raţiu. Din 2006 a fost angajat ca director general al dezvoltatorului imobiliar Copper Beech.
Copper Beech în pragul falimentului
În 2007, anul lansării Copper Beech pe piaţa locală, acţionarii aveau în plan dezvoltarea unui portofoliu de 16 proiecte rezidenţiale, care ar fi totalizat 17.000 de locuinţe. Bugetul necesar pentru aceste investiţii a fost estimat la acea vreme la 2,5 mld. euro. La sfârşitul anului 2007, compania a semnat un acord de finanţare în valoare de 575 mil. euro cu Banca Comercială Română (BCR), credit ce urma să fie folosit odată cu începerea celui de-al doilea proiect al companiei. Încă de la sfârşitul anului 2008, reprezentanţii Copper Beech au anunţat blocarea proiectelor, motiv pentru care creditul de la BCR nu a mai fost accesat.
Vehicolul investiţional Copper Beech Capital, stabilit pentru dezvoltarea ansamblului rezidenţial Blue Tower din Colentina, singurul proiect început de companie, a intrat în insolvenţă după ce Tribunalul Bucureşti a aprobat solicitarea firmei controlate de grupul britanic Copper Beech în luna octombrie 2009.
Proiectul Blue Tower, din zona Colentina din Bucureşti, trebuia finalizat în luna septembrie a anului trecut şi cuprinde un bloc de 16 etaje, totalizând 156 apartamente. Fondurile necesare dezvoltării proiectului, investiţie de 30 mil. euro, au fost asigurate din surse proprii, precum şi printr-un credit în valoare de 14 mil. euro contractat de la Alpha Bank.