La plecarea sa de la Carrefour, în luna iulie 2017, Georges Plassat a beneficiat de o indemnizaţie cu o valoare brută de 3,98 milioane de euro pe baza unei clauze de non-concurenţă. Teoretic, această clauză trebuia să garanteze că Georges Plassat nu va fi numit în conducerea unui rival al Carrefour, o probabilitate redusă având în vedere vârsta sa, 68 de ani în momentul plecării, şi problemele de sănătate.
‘Georges Plassat a informat consiliul de administraţie că a decis să renunţe la aplicarea clauzei de non-concurenţă şi în consecinţă la vărsarea indemnizaţiei de plecare corespunzătoare’ a informat sâmbătă Carrefour într-un comunicat de presă.
Această indemnizaţie de plecare, precum şi remuneraţia noului director general, Alexandre Bompard, au fost contestate vineri cu prilejul Adunării generale anuale a acţionarilor grupului precum şi de sindicatele de la Carrefour care au atras atenţia asupra faptului că 243 de magazine Carrefour din Franţa urmează să fie închise.
‘Faptul că eşecul este recompensat prin remuneraţii foarte ridicate este de neînţeles şi şocant’ a apreciat la rândul său, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire.
Remuneraţia marilor directori de companii face obiectul polemicilor în Franţa, în special când vine vorba de primele de plecare sau de alte aşa-numite ‘paraşute aurite’. La finele lui 2016 au apărut numeroase critici, inclusiv in partea statului francez, împotriva salariului de 15,4 milioane de euro acordat directorului general de la constructorul auto Renault, Carlos Ghosn.
Carrefour, prezent şi pe piaţa din România, a înregistrat în 2017 pierderi nete de 531 de milioane de euro, în principal ca urmare a unor deprecieri de active în valoare de 1,3 miliarde de euro. În România, Grupul Carrefour numără 303 magazine, dintre care 32 de hipermarketuri ‘Carrefour’, 218 supermarketuri (203 magazine ‘Market’ şi 15 magazine ‘Express Orange’), 42 de magazine de proximitate ‘Express’, zece magazine de proximitate ‘Contact’, un magazin de comerţ online. AGERPRES