Fostul șef Microsoft România, condamnat la 6 ani de închisoare. Decizie definitivă

judecator

SURSA FOTO: Dreamstime

Fostul șef Microsoft România, Călin Tatomir, a fost condamnat la șase ani de închisoare de către Curtea de Apel București. Pedeapsa primită în primă instanță era mai mare cu trei ani.

Fostul șef Microsoft România, condamnat la 6 ani de închisoare

Mai mulți șefi din industria IT au fost trimiși în judecată într-un dosar de evaziune fiscală, iar Curtea de Apel București a dat hotărârea finală în cursul zilei de joi, 8 februarie.

În timp ce unii dintre aceștia au scăpat de răspunderea penală, datorită prescripției, alții nu. În cea de-a doua categorie se află și fostul șef al Microsoft România, Călin Tatomir.

Acesta a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare.

Inițial, pedeapsa sa era de nouă ani. Curtea de Apel București este cea care i-a micșorat pedeapsa cu trei ani.

„DP 150/A/În baza art.415 Cpp, ia act de retragerea apelurilor formulate de inculpatul Golumbeanu Cezar Florin și de părțile responsabile civilmente SC CCT SRL și SC CD Software Consult SRL împotriva sentinţei penale nr. 844 din 03.07.2023 pronunţată de Tribunalul București – Secţia I Penală. În baza art. 421 pct. 2 lit.a C.p.p. admite apelurile declarate de inculpații Arsenie Valeriu Cristian și Tatomir Cătălin împotriva sentinţei penale nr. 844 din 03.07.2023 pronunţată de Tribunalul București – Secţia I Penală.

Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată și: Reduce cuantumul pedepsei principale aplicate față de inculpatul Arsenie Valeriu Cristian pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art.48 Cod penal rap.la art.9 alin.1 lit.c și alin.3 din Legea nr.241/2005, modificată prin Legea nr.50/2013, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal ?i art.5 Cod penal, de la 12 ani închisoare la 10 (zece) ani şi 6 (şase) luni închisoare.

Reține aplicarea dispozițiilor art.75 alin.2 lit.b Cod penal în favoarea inculpatului Tatomir Cătălin. Reduce cuantumul pedepsei principale aplicate față de inculpatul Tatomir Cătălin pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art.9 alin.1 lit.c și alin.3 din Legea nr.241/2005, modificată prin Legea nr.50/2013, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, art.75 alin.2 lit.b Cod penal, art.76 alin.1 Cod penal și art.5 Cod penal, de la 9 ani închisoare la 6 (șase) ani închisoare”, se arată în minută.

Calin Tatomir/SURSA FOTO: Facebook/Revista Biz

Pedepsele pronunțate de Tribunalul București în primă instanță

În primă instanță, Călin Tatomir a primit o condamnare de nouă ani de închisoare pentru evaziune fiscală.  Omul de afaceri Norbert Hauser a primit o pedeapsă asemănătoare. Acesta este cunoscut drept colecționar de covoare. De altfel, este proprietarul Galeriei Buhara.

Tatomir și Hauser au fost absolviti de acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat, deoarece fapta a fost considerată prescrisă.

În cadrul dosarului, a fost trimis în judecată și Cezar Florin Golumbeanu, fost director al Novensys, una dintre companiile importante de pe piața IT de la acel moment.

Totuși, Golumbeanu a fost scutit de răspunderea penală în acest caz din cauza prescripției.

Între timp, compania Novensys s-a reorganizat și a devenit SC Vertivi Management, care în acest dosar este implicată în calitate de parte responsabilă civilmente.

În principal, acuzațiile formulate de procurorii DIICOT în acest dosar se referă la utilizarea unei rețele de firme fantomă controlate de Valeriu Cristian Arsenie.

Aceste firme fantomă au fost folosite pentru a încheia diverse contracte între societățile conduse de inculpați și aceste entități fantomă (care nu desfășurau activități reale).

Scopul acestei scheme a fost acela de a permite scoaterea de bani din societățile controlate de aceștia.