Fostul șef NATO cere o încetare imediată a războiului din Ucraina. Negocierea este singura cale
Javier Solana a argumentat că cel mai realist scenariu este inițierea unei negocieri care s-ar putea termina „foarte târziu”, indiferent de cât de rapid este începută. Chiar și așa, subliniază fostul șef NATO, această procedură ar putea face în final armele să tacă şi să fie salvate multe vieţi.
De asemenea, acesta a spus că nu vede perspective ca Rusia sau Ucraina să câştige vreuna acest război și a susținut că în Rusia există anumite „mișcări” de nemulţumire faţă de preşedintele Vladimir Putin, conform efe.com.
Javier Solana pledează pentru soluţii imaginative
De asemenea, fostul șef al al NATO a pledat pentru „soluţii imaginative” care să fie puse pe masă de toate părţile ce au un cuvânt de spus în acest conflict, recunoscând pe de altă parte că s-a înşelat când a crezut că niciodată în Europa nu va mai avea loc un război, potrivit sursei menționate.
Mai apoi, Solana a mai susţinut că Rusia, SUA, UE şi China trebuie „să oprească războiul” şi să ajungă la acorduri globale cu greutate pentru planetă şi umanitate, precum cel negociat zilele acestea la summitul climatic COP27 în Egipt.
Acesta a vorbit și despre riscul unui război nuclear, punctând că nu-şi poate imagina aşa ceva, estimând că nici Rusia şi nici China nu au vreun interes să se ajungă la un asemenea conflict.
„Un război nuclear nu poate fi câştigat nicăieri, aşadar trebuie să continuăm să lucrăm pentru pace”, a punctat Javier Solana.
Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a venit cu noi informații despre o posibilă pace
Amintim că unul dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a postat pe pagina sa de Twitter un mesaj prin care a reafirmat poziția oficială în războiul cu Federația Rusă.
Pe lângă cererea de retragere a armatei lui Vladimir Putin de pe teritoriul Ucrainei, consilierul Mihailo Podoliak a cerut negocieri cu viitorul lider de la Kremlin, precizând că cel de acum nu este „pregătit”. Nu în ultimul rând, el a precizat că Ucraina nu refuză negocierile.
„Important: Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziția noastră de negociere este cunoscută şi deschisă: 1. Federația Rusă trebuie să îşi retragă trupele din Ucraina; 2. După orice altceva, este Putin pregătit? Evident că nu. Prin urmare, suntem constructivi în evaluarea noastră: vom discuta cu viitorul lider al Federaţiei Ruse”, a declarat Mihailo Podoliak.