Fostul vicepreședinte american, Mike Pence, a fost citat de procurorul special care anchetează asupra lui Donald Trump, în mod special pentru rolul său exact în asaltul Capitoliului de către partizanii săi pe 6 ianuarie 2021.
Fostul vicepreşedinte american Mike Pence a fost citat să depună mărturie de către procurorul special care anchetează asupra lui Donald Trump. Acesta a fost vizat în privința rolului său exact în asaltul Capitoliului de către partizanii săi pe 6 ianuarie 2021, au informat, joi, 9 februarie, mai multe media, relatează AFP.
Fostul șef de stat american a făcut într-adevăr presiuni în public asupra lui Mike Pence pentru a nu certifica rezultatele alegerilor
Această hotărâre a fost luată după „luni de negocieri între procurorii federali şi echipa juridică a lui Pence”, a informat canalul ABC. Așadar, mărturia sa ar putea ajuta în privinț unor clarificări asupra eforturilor depuse de Donald Trump pentru a împiedica certificarea victoriei rivalului său democrat Joe Biden la prezidenţialele din 2020.
Fostul șef de stat american a făcut într-adevăr presiuni în public asupra lui Mike Pence pentru a nu certifica rezultatele alegerilor, pe 6 ianuarie 2021, atunci când se afla la Capitoliul asediat de partizanii fostului preşedinte republican.
Actele au fost denunţate drept „iresponsabile” de Mike Pence, potenţial candidat la prezidenţialele din 2024, care a refuzat, totuşi, să fie audiat de Comisia de anchetă a Camerei Reprezentanţilor cu privire la asaltul asupra Capitoliului.
Procurorul Jack Smith supervizează o altă anchetă privind gestionarea de către fostul preşedinte a unor documente confidenţiale
Pe lângă desfășurarea acestei anchete, procurorul special Jack Smith, numit în noiembrie de ministrul american al justiţiei, supervizează o altă anchetă privind gestionarea de către fostul preşedinte a unor documente confidenţiale presupuse a fi arhivate după plecarea sa de la Casa Albă.
Donald Trump, care şi-a anunţat deja candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024, ar putea încerca să saboteze depoziţia fostului său vicepreşedinte prin exercitarea unei prerogative executive de a păstra confidenţialitatea comunicaţiilor sale. Donald Trump a încercat să facă acest lucru și cu alţi responsabili citaţi să depună mărturie în ancheta federală.
Așadar, procurorul special urmează să decidă dacă recomandă inculparea omului de afaceri republican, iar ministrul justiţiei va fi cel care va tranşa situaţia.