‘Folosirea gazului neconvenţional este mult mai puţin poluantă decât ce se utilizează la ora actuală, cum ar fi cea a cărbunelui. În general, este bine să ne uităm la aspecte de protecţie a mediului când vorbim despre gazul neconvenţional, dar trebuie să ne uităm şi la competitivitate. Gazul necovenţional, cel puţin în Statele Unite, este ieftin şi a repornit industria, după cum se doreşte şi la noi. Va fi dificil să reindustrializăm România dacă nu oferim posibilitatea achiziţiei de gaz ieftin’, a spus Fota.
Pe de altă parte, oficialul a menţionat că, în ceea ce priveşte explorarea gazelor neconvenţionale în România, populaţia este departe de a înţelege acest nou concept, dar problema trebuie explicată.
‘În faza de explorare a gazului neconvenţional, trebuie să fim încrezători, să aşteptăm, iar dacă rezultatele vor fi pozitive, acest lucru va duce la potenţialul de creştere din punct de vedere energetic al României. Gazul neconvenţional este relativ o noutate, iar populaţia este departe de a înţelege aceste aspecte. De aceea, este bine să lămurim în mod obiectiv despre ce este vorba. Nu există tehnologie fără anumite costuri sau riscuri, dar dacă riscurile există trebuie să le minimizăm. Cred că este important să ştim că energia în zona noastră are o semnificaţie aparte. O ţară care, din potenţial importator, se poate transforma în potenţial exportator poate schimba anumite aspecte strategice în zonă. Aici nu este vorba despre o firmă sau alta sau despre interesul unei televiziuni sau alta, ci de prosperitatea noastră ca ţară, care nu poate fi suficient de ridicată fără o contribuţie a sectorului energetic. Suntem gata şi avem deja discuţii cu parteneri din Europa care explorează acest tip de energie. Cred că la sfârşit dacă vom avea toate argumentele pe masă, inclusiv economice, se vor lua deciziile. Va depinde de noi dacă jucăm miza energie corect sau nu’, a explicat Iulian Fota.
La sfârşitul lunii februarie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că România ar putea începe explorarea gazelor de şist pentru a şti în ce stadiu se află, ca mai târziu să se treacă şi la exploatare cu ajutorul noilor tehnologii.
În 2012, România i-a concesionat grupului american Chevron suprafeţe însumând 870.000 de hectare. Între timp şi alte companii, inclusiv Petrom, Romgaz, MOL, Sterling şi East-West, au devenit la rândul lor interesate de oportunităţile din România.
Sursa: Agerpres