Fotbalistii amatori din firmele romanesti au, in sfarsit, ocazia sa cunoasca consacrarea mult dorita. Cateva companii private s-au gandit sa mai dea o sansa impatimitilor de sportul rege, adunandu-i in adevarate competitii semiprofesioniste. Competitiile se desfasoara, in functie de anotimp, iarna in salile de sport din Bucuresti, la mare daca este vara, si imediat cum vine toamna, „deplasarile” au loc in zonele muntoase.
„Acum tocmai ne pregatim pentru un campionat de trei zile cu 14 firme din Bucuresti, Ploiesti si Constanta. Turneul se va desfasura in statiunea Mamaia, conditiile de cazare pentru fiecare echipa sunt excelente, iar premiile pentru concurenti, pe masura. Pretul de participare este de 800 USD pentru o echipa de zece persoane, bani care sunt suportati, in general, integral, de companiile care isi trimit fotbalistii. Primii trei castigatori sunt automat calificati pentru urmatorul turneu de la munte, unde vor participa gratis”, ne declara Dan Ionescu, unul dintre organizatorii cupei „Dars”, directorul general al firmei cu acelasi nume.
Acesta, desi recunoaste ca nu este atat de simplu sa organizeze astfel de campionate, spune ca o face cu o mare placere, mai ales fiindca ca a fost sportiv de performanta si pentru ca este perfect constient ca toti au nevoie de astfel de manifestari sportive, chiar daca lucreaza intr-un birou de contabilitate, de exemplu. In plus, campionatele de fotbal organizate de acesta sunt si un bun motiv de a iesi la aer cu colegii, pentru o binemeritata pauza.
Insa in spatele organizarii unui astfel de campionat sta o echipa intreaga care trimite faxuri, negociaza cu fiecare participant, contracteaza arbitrii din diviziile inferioare, se ingrijeste sa nu lipseasca nimic din confortul „fotbalistilor”, viziteaza terenuri si, daca este nevoie, monteaza toalete si dusuri mobile. De asemenea, pentru a preveni intamplari nefericite, la fiecare meci din campionat exista un doctor sau o ambulanta pregatita sa acorde primul ajutor in caz de accident.
Firma organizatoare castiga 20 USD/ jucator
„Profitul nostru nu este foarte mare. Insa organizam din doua in doua saptamani astfel de turnee pe timp de vara, intotdeauna cu alte companii, iar la sfarsit adunam castigatorii de la toate aceste turnee si facem un campionat final, cu o supercupa. Toamna este altceva, atunci putem prelungi si pe perioada iernii si deci putem incepe un campionat cu toate firmele, care dureaza uneori chiar si doua-trei luni”, ne mai spune Dan Ionescu.
Campionatele organizate de firma Dars sunt gandite in sistem de campionat cu play-off, astfel incat chiar si cei care pierd primele meciuri sa aiba sansa de a mai juca meciuri de consolare. Profitul unui astfel de investitor nu depaseste 20 USD ramasi in conturile firmei, de la fiecare jucator. Astfel, daca sunt 14 echipe, in contul firmei raman 2.800 USD dupa organizarea unui campionat. Organizatorii recunosc ca se poate scoate si mai mult, dar deja concurenta in domeniu s-a inasprit si nu vor sa reduca, pentru cativa bani in plus, din facilitatile oferite. „Jucatorii de la companiile participante sunt cazati in hoteluri de prima mana, in camere cu televizoare, dusuri cu apa calda etc. De asemenea, acestia beneficiaza de trei mese pe zi, cu meniuri cat mai variate si consistente, si de cateva mese festive, oferite in aceleasi cheltuieli de participare”, incheie Dan Ionescu.
Jucatorii din companiile participante la aceste competitii si-au luat rolul in serios si, in afara de faptul ca se comporta ca niste adevarati fotbalisti, acestia au convins firmele la care lucreaza ca trebuie sa mai investeasca ceva bani si in cumpararea de echipament pe care, cele mai multe, au inscriptionat numele companiilor pentru care „activeaza”.
„Dupa ce am castigat un astfel de campionat, am avut cu totii surpriza unei prime a cate 100 USD pentru performanta reusita. A fost impresionant, mai ales ca managerii firmei au sarbatorit cu noi evenimentul la un restaurant, toata noaptea de dupa victorie”, ne povesteste Cristian Florescu, de la una dintre companiile care si-a trimis jucatorii sa o reprezinte la o astfel de cupa.
O alta companie care se ocupa cu organizarea de campionate pentru firmele romanesti este Ged International, care organizeaza astfel de manifestari numai in statiunile turistice din muntii Bucegi si care se poate mandri cu trei ani de activitate in domeniu si cu faptul ca are cele mai multe relatii in randul companiilor din toata tara.
„Avand birouri la Brasov, putem invita echipe din toata tara. Suma pentru participarea unei echipe difera de la turneu la turneu, in functie de locul de desfasurare ales. Problema cea mai mare o reprezinta gasirea sponsorilor care sa asigure premii ceva mai consistente. Chiar si asa, este o placere sa vezi atatia pasionati de fotbal intalnindu-se si jucand cat se poate de serios”, ne declara Cosmin Grecea, director la Ged.
Arbitrii buni sunt greu de gasit
Exista probleme si cu gasirea de arbitri buni, care trebuie neaparat sa fie omologati si sa activeze intr-unul dintre esaloanele inferioare. Pentru un arbitru bunicel, Cosmin Grecea plateste 600.000 – 700.000 lei si, in plus, ii asigura gratis cazare si masa in deplasari. Si doctorul prezent la competitii costa in jur de 800.000 lei; el supravegheaza sanatatea jucatorilor pe parcursul turneului. In ordine, inchirierea unui teren pe care sa se desfasoare competitia costa de la 350.000 lei la 1.000.000 lei pe zi, in functie de locatie si de facilitatile disponibile.
De asemenea, pentru fiecare echipa exista cate zece litri de apa minerala la inceputul fiecarui meci; la cerere, se livreaza pentru sume modice o camera video, cu care se poate inregistra meciul, si chiar un autocar care transporta echipa de la sediul firmei la locul de desfasurare a campionatului, indiferent in ce colt al tarii se va tine acesta.
Fotbalistii amatori baga bani in buzunarele profesionistilor
19 iulie 2001, 12:00
Ultima modificare în 19 iulie 2001, 15:00
Fotbalistii amatori din firmele romanesti au, in sfarsit, ocazia sa cunoasca consacrarea mult dorita. Cateva companii private s-au gandit sa mai dea o sansa impatimitilor de sportul rege, adunandu-i in adevarate competitii semiprofesioniste. Competitiile se desfasoara, in functie de anotimp, iarna in salile de sport din Bucuresti, la mare daca este vara, si imediat cum vine toamna, "deplasarile" au loc in zonele muntoase. "Acum tocmai ne pregatim pentru un campionat de trei zile cu 14 firme din
Etichete: arhiva,
campionat
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook