Fotbalul a fost, este, și, cu siguranță, va fi cel mai popular, dar și iubit sport al planetei. A fost supranumit sportul rege datorită faptului că zeci de milioane de oameni l-au urmărit, și-au creat idoli printre sportivi, iar unii dintre fani au străbătut sute sau chiar mii de kilometri pentru a fi alături de idolii lor. Totuși, în ultimele două decenii și jumătate, fotbalul a crescut enorm. Nu vorbim de calitatea jocului în sine pentru că mulți dintre fani regretă și acum dispariția genului de fotbalist care câștiga un meci de unul singur. Așa zisul număr 10, creatorul spectacolului pentru tribune, este pe cale de dispariție.
Fotbalul a devenit o industrie, iar sumele care se învârt în jurul acestui sport au devenit cu adevărat colosale. Nu ne referim la salariile fotbaliștilor, care au crescut și ele enorm. Vorbim despre sumele de transfer care au întrecut orice imaginație.
Pele, transferat gratis din Brazilia în SUA
Considerat de către o mare parte a specialiștilor cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor, Pele a fost poate primul exemplu de fotbalist legendar care s-a transferat gratis de la o echipă la alta. Acest lucru pare de neconceput în zilele noastre. După o carieră fabuloasă la Santos și în naționala Braziliei, Edson Arantes do Nascimento a decis să plece. Nu s-a transferat în Europa, acolo unde nu a jucat niciodată. A plecat în Statele Unite, la New York Cosmos, liber de contract cum se spune astăzi, fără nicio sumă de transfer. Pele era deja un idol în întreaga lume. Marcase peste o mie de goluri pentru Santos și pentru naționala Braziliei, iar numărul trofeelor era impresionant. Trei titluri mondiale cu naționala Braziliei, șase titluri, două Cupe Libertadores și alte două Cupe Intercontinentale cu Santos. Nu au fost de ajuns, americanii au transferat legenda fără a plăti vreun dolar.
Maradona, în Europa pe o sumă infimă
Diego Armando Maradona a influențat istoria fotbalului ca nimeni altcineva. A fost și rămâne un idol pentru milioane de oameni chiar și astăzi. În toată lumea, Diego are fani fanatici care au înființat chiar și o biserică în cinstea lui. A fost un artist al balonului care a ridicat fotbalul la rang de artă. Spre deosebire de Pele, Dieguito a venit în Europa, patria fotbalului, unde a scris istorie. După o carieră senzațională la Argentinos Juniors și Boca Juniors, FC Barcelona a decis să-l cumpere pe El Pibe de Oro. Imediat după Mondialul din 1982, catalanii au decis să plătească o sumă record pentru acea vreme. 5 milioane de lire sterline (aproximativ 7,5 milioane de dolari). Aici a câștigat Cupa Regelui, dar din cauza unei hepatite și a unei fracturi la picior a decis să plece de pe Camp Nou. Și-a continuat cariera în Serie A. Napoli, o echipă fără șanse prea mari la titlul din Serie A l-a transferat pentru 6,9 milioane de lire sterline, un alt record la acea vreme. Pe Sao Paulo a devenit un idol. Aproape de unul singur le-a adus napoletanilor singurele două scudetto din istoria clubului, dar și o Cupă a Italiei, Cupa UEFA și Supercupa Italiei. În 1986, copilul teribil al fotbalului i-a adus Argentinei și titlul de capioană mondială.
Neymar, cel mai scump fotbalist al planetei
Fotbalul s-a schibat însă enorm. Perioada romantică a rămas în cutia cu amintiri, iar globalizarea a produs și explozia prețurilor. Banii foarte mulți care se învârt în acest sport au adus și sumele exorbitante pe care cluburile potente financiar le plătesc pentru fotbaliștii pe care speră să-i transforme în idoli și în produse de marketing. Dacă Pele a plecat gratis de la Sao Paulo la New York Cosmos după o carieră senzațională, un alt brazilian, Neymar a stabilit un record nemaiîntâlnit în lumea fotbalului. În 2017, PSG a plătit Barcelonei, cu tot cu bonusuri și comisioane la impresari, 222 de milioane de euro. Aceiași șeici de la PSG au plătit alte 145 de milioane de euro celor de la Monaco pentru francezul Mbappe. Un alt brazilian, Coutinho a plecat de la Liverpool la Barcelona pentru 120 de milioane de euro. Toți cei trei la un loc nu se pot lăuda cu nici măcar jumătate din trofeele și faima lui Pele sau Maradona.
Cristiano Ronaldo a plecat în 2018 de la Real Madrid la Juventus pentru 117 milioane de euro. Totuși, lusitanul a câștigat trofee pe Bernabeu, a stabilit recorduri greu de întrecut în Primera Division și are și un EURO câștigat cu naționala Portugaliei.
Messi, la Barcelona pe gratis
Contraexemplul zilelor noastre este argentinianul Leo Messi. A venit de copil la Barcelona fără nicio sumă de transfer. Totul s-a întâmplat în 2000, atunci când avea probleme de sănătate. Newells Old Boys, echipa la care era legitimat nu i-a dat atenție. Barcelona a intrat pe fir, s-a oferit să-i plătească tratamentul pentru deficiența hormonului de creștere și i-a adus toată familia în Spania, totul pe cheltuiala clubului. S-a devedit un pariu câștigat. Messi a intrat în istoria clubului și a ajutat-o pe Barca să devină o forță mondială. Trofeele au venit pe bandă rulantă pe Camp Nou.