Meciurile echipelor romanesti din Cupa UEFA au spart sondajele de audienta ale sezonului Toamna fotbalistica a anului 2005 a fost sezonul cel mai bogat din istoria televiziunii din Romania: peste 450 de meciuri oficiale si amicale transmise in direct.



Oferta de fotbal a fost impresionanta in sezonul abia incheiat: Divizia A (TVR, National TV si Telesport), Champions League (Pro TV), Cupa UEFA (TVR, Pro TV, Antena 1, TV Sport si Prima TV), preliminariile CM 2006 (TVR si Antena 1), Il Calcio (B1 TV), Premier League (Telesport), Primera Division, Bundesliga, Divizia B (toate trei la TV Sport) si o sumedenie de meciuri amicale. Mai ramanea ca TV K Lumea sau OTV sa transmita un meci ca sa se poata spuna ca sportul rege a cucerit intreaga piata TV din Romania.


Revelatia sezonului in sondajele de audienta a fost Cupa UEFA. Daca in primavara a luptat doar Steaua, in toamna trei formatii romanesti au facut performanta in aceasta competitie si implicit au atras audienta. Dintre cele 15 partide transmise de TVR1, 11 au inregistrat audiente care au depasit o medie de un milion de telespectatori pe minut, in mediul urban. Pro TV si Antena 1 au jucat si ele pe “terenul” Cupei UEFA, difuzand Olimpique Marseille-Dinamo (1,2 milioane telespectori), Feyenoord-Rapid (798 de mii), respectiv Rapid-Rennes (1,126 milioane telespectatori). Interesul a fost enorm! TV Sport a difuzat 20 de meciuri din grupele Cupei UEFA (adversarele echipelor bucurestene), dar ratingurile s-au incadrat in audienta mica a statiei.


Divizia A a suferit o lovitura de vizibilitate in acest tur de campionat datorita Antenei 1, care a renuntat la drepturile TV. Telesport, statie care nu apare in sondajele de audienta si se receptioneaza in sistem pay-TV, a preluat astfel optiunea de meci a Antenei si a difuzat trei partide pe etapa. Fara cifrele de audienta ale acestor meciuri (unele foarte interesante ca miza), o buna parte din performantele de audienta ale Diviziei A raman practic necunoscute. Totusi, pe cele trei statii monitorizate (TVR1, TVR2 si National TV), s-au vazut 60 de partide, care au atins o medie buna de 530 de mii de telespectatori pe minut, in mediul urban (4,9% rating). In primavara, din returul Diviziei A au fost difuzate 68 de partide pe statiile monitorizate, care au atins o audienta medie de 538 de mii de telespectatori, in mediul urban.



Asadar, Divizia A n-a pierdut audienta, in ciuda iesirii din joc a Antenei 1. Foarte bune ratinguri a obtinut TVR1 (care si-a pastrat prima optiune a meciului pe etapa): cele 15 partide au inregistrat o medie de 1,167 milioane de telespectori pe minut, in mediul urban (adica 10,8 puncte de rating!) Cel mai slab meci difuzat la TVR1 a fost Steaua-FCM Bacau, cu 4,2% rating. National TV a obtinut un varf de audienta pentru Divizia A cu Steaua-FC Vaslui (meciul prin care stelistii au pierdut titlul de campioni de toamna): 5,8% rating. Cele mai slabe meciuri au fost Sportul-Jiul: 0,8% si CFR Cluj-Poli Iasi: 1%, pe National TV.
Echipa nationala a Romaniei ramane in continuare magnetul de audienta TV, chiar si cand rateaza o calificare. Meciul cu Cehia din preliminarii detine recordul sezonului: doua milioane si jumatate de telespectaori pe minut!








Poli Timisoara, noua vedeta a audientei In Divizia A

Cel mai vizionat meci din Divizia A al acestei toamne a fost derby-ul Steaua-Dinamo (TVR1), care a avut o medie de 2,066 milioane de telespectatori pe minut, in mediul urban (19,2% rating). Urmatorul meci a fost Rapid-Steaua (TVR1), cu o medie de 1,830 milioane de telespectatori (17% rating). Surprinzator, derby-ul Dinamo-Rapid, care s-a aflat in anii precedenti pe a treia treapta a audientei, a fost doborat de meciurile Dinamo-Poli Timisoara (14,5% rating) si Poli Timisoara-Steaua (13%).







Romania-Cehia, cel mai vizionat meci al sezonului

Romania-Cehia a fost cel mai urmarit meci de fotbal din acest sezon: o medie de 2,510 milioane de telespectatori pe minut in mediul urban (23,4% rating). Ultima partida din preliminariile CM a echipei Romaniei, cea cu Finlanda, a atins 1,403 milioane de telespectatori pe minut in mediul urban (13,1%). Meciul care a naruit sperantele de calificare ale romanilor la CM, Finlanda-Cehia (TVR2), a fost urmarit de 730 de mii de telespectatori pe minut (6,8%). Cel mai slab meci din preliminarii a fost Olanda-Andorra (Antena 1): 1% rating!








Steaua a facut audienta In preliminariile Champions League

Cu cele 12 meciuri transmise din grupele Champions League, Pro TV a obtinut o audienta medie in mediul urban de 768 de mii de telespectatori pe minut (7,1% rating). Cel mai vizionat meci din sezonul abia incheiat a fost derby-ul Bayer M