Constructorii de la Strabag au ajuns cu finisajele interioare la etajul 24 dintr-un total de 37 câte are în total imobilul. Instalaţiile şi tubulaturile interioare sunt deja gata, faţata este completă – cu excepţia spaţiilor care ţin lifturile exterioare pentru muncitori şi macaralele – subsolurile sunt terminate, canalizarea exterioară este şi ea finalizată, iar luminile de pe faţadă au fost montate şi testate. Pe lângă finisajele interioare se mai lucrează şi la structura de drum din incinta proiectului.
Proprietarii clădirii au desemnat deja şi un agent de închiriere pentru spaţiile rămase disponibile, după ce angajaţii Raiffeisen Bank vor ocupa şase etaje din turnul de birouri. CBRE România caută în acest moment chiriaşi pentru circa 35.000 mp, din totalul de 41.200 mp închiriabili cât are Sky Tower.
Imobilul a înghiţit 50.000 de metri cubi de beton, 8.300 de tone de oţel şi 17.250 mp de faţade. Cu tot betonul folosit în clădire s-ar putea construi 400 de case de dimensiuni medii, iar barele de oţel puse cap la cap ar ajunge la o lungime de 4.453 kilometri. Sky Tower are cinci etaje subterane cu câte 5.393 mp fiecare, pe o adâncime de 60 de metri. Practic, echivalentul a 40% din înălţimea clădirii este „în pământ“, ceea ce va permite parcarea a 500 de maşini în subsol. Clădirea va fi deservită de zece lifturi pentru persoane, plus două utilitare, ce vor circula prin mijlocul turnului.
Birouri goale
Mutarea Raiffensen Bank în Sky Tower şi a UniCredit Ţiriac Bank în UniCredit Tower va elibera suprafeţe de birouri importante, conducând astfel la o uşoară creştere a ratei de neocupare. La sfârşitul primului semestru, rata de neocupare se situa în jurul valorii de 13,7%. Rate de neocupare peste medie se înregistrează în zone periferice, precum Pipera şi zona de Est, în timp ce zona centrală şi zona de vest continuă să înregistreze cele mai scăzute rate de neocupare, potrivit celui mai recent raport al CBRE România.
În completarea livrărilor noi aşteptate, în 2013 şi 2014 vor expira contracte de închiriere însumând peste 650.000 mp, care vor genera, cel mai probabil, noi tranzacţii de renegociere şi mutare. În plus, chiriaşii care activează în mai multe locaţii vor căuta să îşi consolideze operaţiunile prin mutarea în clădiri de birouri noi, spun consultanţii Colliers Internaţional.
Pe măsură ce competiţia între proprietarii de clădiri va creşte, preţul nu va mai fi cel mai important criteriu în procesul de selecţie a unui nou spaţiu, ci raportul corect între termenii financiari, localizare, eficienţa spaţiului şi calitatea clădirii, imaginea corporativă şi relaţia chiriaş-proprietar.