Turnul de birouri SkyTower, aflat în proprietatea Raiffeisen Property International (RPHI), este la mai puţin de două luni de momentul predării primelor spaţii către chiriaşi. Chiar dacă Raiffeisen Bank va ocupa din prima şase etaje, proprietarul se aşteaptă ca imobilul să fie închiriat în totalitate abia la mijlocul anului 2014.
Pentru primul an de funcţionare, RPHI estimează un grad de ocupare de circa 50%. Steven Van Groningen, preşedintele şi CEO-ul Raiffeisen Bank România a anunţat că 2.300 de angajaţi ai băncii se vor muta în noul sediu central în aprilie-mai anul viitor. Momentan operaţiunile centrale ale băncii austriece sunt împărţite în patru sedii diferite.
„Dat fiind faptul că nivelul chiriilor variază între 14-25 euro/mp/lună, în primul an de funcţionare cu clădirea închiriată în totalitate veniturile vor fi în jurul a 10-11 mil. euro. În funcţie de ce succes avem la închiriere“, a declarat pentru Capital Karl-Maria Pfeffer, CEO-ul Raiffeisen Property International.
Structura de rezistenţă a turnului din apropierea staţiei de metrou Aurel Vlaicu a fost finalizată în luna iulie a acestui an, iar momentan se lucrează la finisajele interioare, care au ajuns la etajul 26. Întreaga clădire are o suprafaţă închiriabilă de 41.200 mp, din care suprafaţa medie pe etaj este de 1.200 mp. Dezvoltarea SkyTower şi a clădirii adiacente Floreasca Office au însemnat un efort investiţional de peste 100 mil. euro şi reprezintă cea mai mare investiţie realizată de RPHI din toate pieţele pe care activează, nu doar din România.
Cu o înălţime de 137 de metri şi 37 de etaje, SkyTower a înghiţit în total 50.000 de metri cubi de beton, 8.300 de tone de oţel şi 17.250 mp de faţade. Numai iluminatul de noapte al clădirii costă proprietarul circa 10.000 de euro. Cu tot betonul folosit în clădire s-ar putea construi 400 de case de dimensiuni medii, iar barele de oţel puse cap la cap ar ajunge la o lungime de 4.453 kilometri.
SkyTower are cinci etaje subterane cu câte 5.393 mp fiecare, pe o adâncime de 60 de metri. Practic, echivalentul a 40% din înălţimea clădirii este „în pământ“, ceea ce va permite parcarea a 500 de maşini în subsol. Clădirea va fi deservită de zece lifturi pentru persoane, plus două utilitare, ce vor circula prin mijlocul turnului. La ultimul etaj al SkyTower va funcţiona un restaurant cu panoramă asupra întregului oraş.