Primele două garniture au ajuns în România la începutul lunii decembrie 2013, așa cum arăta capital.ro aici. Cele două garniture poartă denumirea de “Dunărea” și “Mureș”.
Metrorex va achiziţiona 16 trenuri de metrou, investiţia ridicându-se la 97 milioane de euro, fără TVA. Din total, doar primele patru sunt fabricate integral în Spania, restul de 12 urmând a fi montate la uzina Atelierul CFR Griviţa. Pentru a putea intra în circulație, noile trenurile trebuie mai întâi să parcurgă mai multe etape: obţinerea Agrementului Tehnic de la Autoritatea Feroviară Română (AFER), efectuarea probelor de anduranţă în circulaţie normală fără călători (20.000 de kilometri).
Noile trenuri CAF sunt compuse din câte şase vagoane unite prin burduf, au sistem de tracţiune şi de frânare controlat cu microprocesor, caroseria realizată din oţel inoxidabil, sistem îmbunătăţit de bare de sprijin pentru călători, uşi culisante cu autoblocare şi protecţie la prinderea persoanelor între uşi.
Trenurile CAF au o capacitate de 1.202 de pasageri, distribuită în cei 114 metri lungime, şi patru motoare care pot dezvolta o viteză de 80 de kilometri/oră. Pentru asigurarea compatibilităţii tehnice şi de exploatare integrală, Metrorex a achiziţionat, cu 4,94 milioane de euro, fără TVA, şi 16 seturi de sisteme de protecţie şi conducere automată a trenului de la Bombardier Transportation – Divizia Rail Control Systems, care va asigura montajul şi punerea în funcţiune a CAF-urilor.
Noile trenuri de metrou produse de CAF au câte două locuri special amenajate pentru persoanele cu mobilitate redusă, au un sistem de autodiagnoză care informează imediat mecanicul asupra eventualelor defecţiuni ale trenului şi cum se pot remedia aceste probleme, dar şi un sistem de teletransmisie de date.
Prin intermediul acestui sistem se transmite automat prin Wi-Fi starea echipamentelor trenului, astfel încât, atunci când trenul ajunge în depou, nu se mai impune o analiză amănunţită care să scoată la iveală defecţiunile trenului. Sistemul de teletransmisie prin Wi-Fi ţine doar de latura tehnică a trenului şi nu vizează furnizarea de internet gratuit pentru călători, aşa cum s-a vehiculat anterior.
Trenurile CAF au şi un sistem performant de informare a publicului călător (indicatoare frontale şi laterale pentru vizualizarea direcţiei de mers a trenului), semnalizări suplimentare acustice şi video pentru accesul în/din trenuri, locuri special amenajate pentru transportul bicicletelor cu metroul în interiorul vagoanelor, ventilaţie forţată în vagoanele de pasageri, dar şi geamuri rabatabile.
Imagini realizate de utilizatorii formului construim-romania.ro