Capital: Cum poate ajunge un fotograf în topul celor mai buni profesioniști?
Vlad Eftenie: Cea mai mare provocare, pentru un artist, vine mereu dinăuntru. Lupta cu sine. Cu neîncrederea, cu temerile, cu ego-ul. Dacă ai un talent real, afli doar ascultându-te, căutând să descoperi cine ești și ce îăi place sa faci, explorând. Cât timp faci poze din pasiune, amator entuziast, nu superi pe nimeni. E loc pentru toată lumea. Mai mult, poți construi un public cu care să rimezi. Prin exprimarea pasiunii, te descoperi, te formezi, înveți. Tu cu tine, deci nu e vreo problemă de concurență. Ești propriul tău client, ție trebuie să îți placă înainte de toate ce faci.

Capital: Dar când decizi să intri pe teritoriul ”profesionist”?
Vlad Eftenie: Apar câteva variabile. În principiu, vei avea clienți, condiții de respectat. Răspundere. Nimic nu te împiedică, însă, să lucrezi ca un profesionist, chiar și dacă te afli încă la un nivel amator-entuziast. Iar dacă ești mulțumit cu rezultatul, e perfect. Oricum, nu aparatul te face profesionist, ci ceea ce știi tu să faci cu el.  Ideal e să ajungi să îți stăpânești foarte bine domeniul, înainte de orice, genul/genurile fotografice abordate. Să construiești un public. Să fii vizibil. Vei fi căutat, nu va trebui să te zbați foarte mult. Un produs bun și cunoscut nu are mare nevoie de reclamă. Un tânăr fotograf ar trebui să își asculte vocea interioară, să descopere fotografia ca pasiune, să lucreze mult, să vadă multă fotografie, să se educe vizual. Să își educe simtul estetic, să își formeze un public, să stăpânească perfect genul abordat. Să imite, o vreme, doar ca să exerseze, dar să se îndrepte cu pași siguri spre propria expresie artistică, cea care îi și face unici și le conferă identitate vizuală. Nu va fi niciodată mai bun decât cel pe care îl imiți, locul e deja ocupat. Să nu se lase niciodată conduși de latura materială și să țină mai mult la pasiune. Să fie conștient că ”ochiul fotografului” e cea mai importantă unealtă de lucru. 

Capital: Ce îi lipsește acestei piețe, în prezent? 
Vlad Eftenie: Îi lipsește, din păcate, respectul de sine, respectul pentru arta propriu-zisă și conștientizarea rolului major al imaginii în toate planurile vieții. ”Pot face și eu poza asta, nu e mare lucru” – poți auzi oricând. ”Am găsit-o pe net, o pot folosi”. Nimic mai greșit. În acest fel, nu există încă o piață a fotografiei, e considerată o activitate colaterală – hobby sau, în cel mai bun caz, o activitate aducătoare de câștiguri minore. Nu reușești să vinzi un tablou cu o fotografie care ia mii de like-uri în social media, altminteri. Nu există interes. Fotografia e încă foarte la început în România, deși e una dintre cele mai vechi arte moderne. Nimeni nu se gândește că artiștii trebuie susținuți, ajutați, sprijiniți și încurajați să poată produce zi de zi acele imagini cu care bucură simțurile, în fiecare zi. O anumită parte a celor care activează în fotografie este agresivă, orgolioasă, prea puțin creativă, dornică de șabloane sigure, degrabă invidioasă și fără un minim bagaj cultural. Fără curiozitate și respect pentru fotografie sau colegi. Nu generalizez, desigur, doar spun cu tristețe, din observații. Lipsește, încă, respectul pentru autori și pentru munca lor, când vine vorba de a folosi imagini fără un acord prealabil.

 

Capital: Există cerere în domeniul formării, a workshopurilor?
Vlad Eftenie: Da, există o cerere din ce în ce mai mare, inclusiv în domeniul experimentării și schimbului de idei. Asta e foarte bine. E o piață, un domeniu în plină formare, fotografia începe să facă parte din viața de zi cu zi, chiar dacă nu e o preocupare comercială. Din pură placere. Așa începe o minunată călătorie, fotografia putând fi un extraordinar instrument de explorare și autocunoaștere.

Capital: Cum credeți că va evolua domeniul foto în România?
Vlad Eftenie: Deocamdată, accentul se pune pe tehnică. Din fericire, producătorii, marile branduri, sunt cei care pot mișcă ceva, care pot cataliza o viață fotografică cu un anumit traseu și există inițiative în acest sens. Fotografia capată putere, prin forța de atracție. Visez la un domeniu respectat, iubit, ajutat să crească. O fotografie bine făcută, care mișcă, emoționează, transformă concepții și percepții, este un instrument cu valoare inestimabilă. Visez la o fotografie prețuită, la fotografi respectați și care se respectă între ei. Deocamdată, domeniul depinde de inițiativele și investiția emoționala a unor entuziaști. Mai e drum lung înainte, sper să fie unul luminos. (Vlad Eftenie este profesor la Arhitectură, fotograf pasionat, speaker la diferite evenimente din acest domeniu, așa cum este și conferința marca F64 dedicată iubitorilor de fotografie: „F64 PHOTO STORY. Begin your journey”, din 5 octombrie)