O sărbătoare silenţioasă este în desfăşurare în timp ce economiștii și politicienii sărbătoresc creșterea economică a țării cu precauție: Până la sfârșitul anului 2016, PIB-ul Greciei este încă de așteptat să fi scăzut pentru anul calendaristic, cu 0,3%, apoi este prognozată o creştere cu 2,7% în 2017.
În cazul în care datele îşi vor păstra valorile, expansiunea ar fi remarcabilă după aproape un deceniu de contracție și stagnare. Grecia a făcut istorie anul trecut, devenind prima țară din lume care a devenit în imposibilitate de a rambursa un împrumut Fondului Monetar Internațional.
Acest lucru a fost însoțită de temerile unei "Grexit", precum și de perspectiva ieşirii Greciei din zona euro. O temere majoră care a devenit "contagioasă ", în condiţiile în care problemele economice ale Atenei s-ar fi putut răspândi în alte țări – sau că un Grexit ar putea inspira alte națiuni să părăsească Uniunea Europeană.
Și toate acestea au fost agravate de o disproporţionată criză a refugiaților, pe care Grecia a simţit-o din plin, în condiţiile unei asistenţe inadecvate.
Anunţul privind ieşirea Greciei din recesiune a fost făcut în contextul vizitei la Atena a preşedintelui american Barack Obama, aflat în ultimul său turneu european. Şeful administraţiei de la Washington a afirmat marţi că ''o Europă puternică şi unită'' este importantă pentru lume.
''Credem că o Europă puternică, prosperă şi unită este importantă nu numai pentru popoarele Europei, ci şi pentru lume, pentru Statele Unite'', a declarat Obama la întâlnirea sa cu preşedintele grec, Prokopis Pavlopoulos, care l-a primit la palatul prezidenţial din Atena.
Barack Obama, care se va afla la Atena în vizită până miercuri după-amiază, a subliniat că este bine pentru el ca, în cursul ultimei sale călătorii în străinătate în calitate de preşedinte, să viziteze ''leagănul democraţiei''.
El a subliniat ''progresele'' făcute de Grecia recent, ''în vremuri foarte dificile din punct de vedere economic''. ''Suntem mulţumiţi de progresele realizate'', ''în pofida provocărilor importante care vin'', şi ''intenţionăm să rămânem alături de poporul grec'', a afirmat preşedintele american.
Obama a exprimat ''recunoştinţa lumii faţă de Grecia pentru compasiunea sa şi modul în care a gestionat criza refugiaţilor''. ''Este important să nu lăsăm o singură ţară să poarte întreaga povară a acestor provocări'', a spus el.
Relaţia dintre SUA şi Grecia în cadrul NATO este ''de cea mai mare importanţă'', deoarece Alianţa Atlantică este ''elementul fundamental al securităţii noastre reciproce şi al prosperităţii'', a afirmat Obama.