Fox News a fost de acord să plătească companiei Dominion, un producător de mașini de vot electronice, 787,5 milioane de dolari în cadrul unei înțelegeri de ultim moment care a fost anunțată marți. Înțelegerea a evitat ca Fox News să se confrunte cu un proces jenant în legătură cu acoperirea alegerilor prezidențiale din 2020.

După ce înțelegerea a fost anunțată de judecătorul care urma să prezideze procesul într-o instanță din statul Delaware, Fox News a publicat o declarație în care își exprimă satisfacția față de rezolvarea disputei cu Dominion Voting Systems.

De asemenea, declarația a recunoscut o hotărâre judecătorească care a stabilit că anumite acuzații despre Dominion sunt false. În luna martie, judecătorul declarase că era evident că niciuna dintre acuzațiile făcute despre Dominion în timpul alegerilor din 2020 nu era adevărată.

Avocatul Dominion, Justin Nelson, a anunțat că Fox News a acceptat să plătească 787,5 milioane de dolari, o sumă redusă față de cererea inițială de 1,6 miliarde de dolari. Nelson a subliniat consecințele minciunii în timp ce se adresa audienței.

Au fost publicate mai multe dezvăluiri jenante

Înțelegerea a scutit imperiul mediatic al lui Rupert Murdoch de ceea ce New York Times a numit „procesul de defăimare al secolului” și, de asemenea, a evitat ca mogulul media, în vârstă de 92 de ani, să fie nevoit să depună mărturie în instanță.

Procedura a dus deja la dezvăluiri jenante pentru Fox News, întrucât au fost publicate schimburi de e-mailuri și SMS-uri care au arătat că vedetele postului, inclusiv Rupert Murdoch însuși, nu credeau în acuzațiile privind alegerile fraudate, difuzate în mod repetat de rețea începând din noiembrie 2020.

Procesul a fost anticipat în Statele Unite ca un test al limitelor libertății de exprimare garantate de Primul Amendament al Constituției și al luptei împotriva dezinformării. Selecția juriului s-a încheiat marți, iar procesul urma să înceapă imediat.

Firma a fost acuzată că a fraudat alegerile pierdute de Donald Trump în 2020

Dominion, ale cărei mașini de vot au fost folosite în 28 de state în timpul victoriei prezidențiale a lui Joe Biden, a fost acuzată fără probe de apropiați ai lui Donald Trump că a participat la fraudarea alegerilor.

Chiar și astăzi, mulți susținători ai lui Donald Trump cred că alegerile le-au fost furate. Apogeul acestei controverse a fost atins la 6 ianuarie 2021, când mii de susținători ai lui Trump au luat cu asalt Capitoliul din Washington D.C., simbolul democrației americane, în încercarea de a împiedica certificarea rezultatelor alegerilor din noiembrie 2020.

În cazul în care acuzarea ar avea un caz solid, compania ar trebui să dovedească faptul că a existat o intenție deliberată de a înșela Fox News, iar juriul ar trebui să ajungă la un verdict unanim pentru o condamnare.

Postul de televiziune american este adesea acuzat de promovarea teoriilor conspirației

Fox News, care este adesea acuzată de promovarea teoriilor conspirației și este nepopulară în rândul conservatorilor, a fost hotărâtă să facă din acest proces un caz de referință pentru libertatea presei. Canalul a considerat că era rezonabil să ofere o platformă pentru campania lui Trump pentru a contesta rezultatele alegerilor și că era important să se permită tuturor părților să își exprime opiniile pentru a descoperi adevărul.

Dominion, pe de altă parte, a susținut că Fox News a răspândit în mod deliberat informații false pentru a-și păstra telespectatorii loiali lui Donald Trump, citând discuții interne. Rupert Murdoch, șeful Fox News, a calificat acuzațiile aduse de tabăra Trump drept „lucruri nebunești” și „dăunătoare pentru noi toți”, într-un e-mail adresat șefei Fox News Media, Suzanne Scott, la 19 noiembrie 2020. Tucker Carlson, unul dintre prezentatorii vedetă ai rețelei, a cerut demiterea unui jurnalist de la Fox News care a respins acuzațiile de fraudă într-un tweet, afirmând că „acest lucru aduce daune considerabile companiei. Prețul acțiunilor este în scădere. Aceasta nu este o glumă”, scrie France Presse.