Reuniunea Biden-Putin de la Geneva este întoarsă pe toate fețele în presa americană și nu numai. Pentru comentatorii Fox News, nu prea ar mai fi multe de spus după ce președintele Joe Biden a livrat cea mai mare bombă cibernetică din politica externă a SUA.
Dacă președintele Putin nu pune sub control atacurile cibernetice și pe cei care șantajează, America o va da în bară cu conductele de petrol ale Rusiei.
Chiar dacă au existat discuții despre Ucraina, Afganistan, Iran, Belarus, Arctica și multe altele, subliniază FoxNews, ideea esențială istorică de la Geneva este aceea că Biden a vorbit de o amenințare cibernetică directă pentru a contracara acțiunile recente ale Rusiei.
Niciodată până acum un președinte american nu a spus asta atât de răspicat în fața lui Putin. „I-am arătat că avem capacități cibernetice semnificative”, a spus Biden. „El știe. Nu știe exact, dar este semnificativ. Dacă încalcă normele de bază, vom răspunde în manieră cibernetică. El știe”.
De ani de zile, strategia cibernetică a Americii a fost să se pregătească și să tacă, subliniază FoxNews. Dar asta nu se va mai întămpla, după ce Biden a stabilit o linie roșie pe care Putin și hackerii pe care îi tăinuiește nu trebuie să o treacă.
Acestea sunt cele patru puncte-cheie
De acum, infrastructura critică a Americii nu va mai fi ținta atacurilor. Și punct. Aceasta înseamnă rețeaua de energie, alimentarea cu apă și entități specifice. Lista infrastructurii critice este însă un secret clasificat. Generalul american Paul Nakasone de la Comandamentul Cibernetic al SUA nu poate să spună nimic despre modul în care își îndeplinesc sarcinile războinicii cibernetici, civilii și personalul militar din toate ramurile serviciilor.
Începeți cu hackerii
„Țările responsabile trebuie să ia măsuri împotriva criminalilor care desfășoară atacuri de ransomware pe teritoriul lor”, a spus Biden.
Rusia și hackerii plătiți de Rusia au lovit agențiile guvernamentale, conductele de gaz și fabricile de ambalare a cărnii și multe altele în ultimele luni. Biden a trebuit să acționeze. Deși inițial a convocat summitul de la Geneva pentru a discuta despre Ucraina, Rusia a cochetat cu șantajul cibernetic, iar asta a umbrit totul.
Creditați administrația Trump pentru consolidarea capacității de a reacționa
Sub îndrumarea din 2018, U.S. Cyber Command adună „informații unice” asupra rețelelor inamice și „este gata să acționeze impunând costuri când este autorizat”, ceea ce este esențial pentru a răspunde.
SUA se pot răzbuna, probabil, încolțind mecanismele de export ale petrolului rusesc. „Cum te-ai simți dacă un atac ransomware ți-ar ataca conductele din câmpurile petroliere?”, l-a întrebat Biden pe Putin. Chiar și ipotetic, aceasta a fost o remarcă amenințătoare. Combustibilii minerali și petrolul reprezintă 42% din exporturile Rusiei.
Rusia exportă aproape la fel de mult petrol ca și Arabia Saudită. Vânzarea de petrol pentru restul acestui deceniu este ultima șansă a lui Putin de a construi economia cu probleme a Rusiei.
Putin s-ar putea simți stînjenit și să nege. Atribuirea clară a fost mult timp o problemă cu atacurile cibernetice. Hackerii își disimulează activitățile și atacă traseul prin multe rețele de calculatoare globale diferite, pentru că aceasta este natura internetului.
Dar, după Geneva, Putin riscă viitorul economic al Rusiei, dacă activitatea cibernetică scapă de sub control, concluzionează FoxNews. Echipa Biden a folosit întâlnirea de la Geneva pentru a da jos masca războiului cibernetic al lui Putin. Acum trebuie să fie gata să-și susțină cuvintele și cu fapte în spațiul cibernetic și nu numai. Iar China stă cu ochii pe America.