Reacţia companiei taiwaneze survine la o zi după ce postul Radio China Internaţional a dezvăluit că aceşti copii şcolari au fost obligaţi să muncească în respectiva uzină. Şi un oficial din Partidul Comunist Chinez, citat de cotidianul Global Times, a confirmat existenţa acestei practici, pe care însă a susţinut-o, afirmând că este ‘normală’ şi că Foxconn a procedat legal. El a justificat folosirea minorilor prin faptul că ‘fabrica duce lipsă de mână de lucru’ după ce o parte din angajaţii acesteia au fost transferaţi la o altă unitate productivă, dar a ţinut să precizeze că aceşti copii nu au fost trimişi să muncească acolo prin ordinul guvernului.
Acelaşi oficial, a cărui identitate nu este precizată, a mai spus că pentru munca prestată copiii primeau lunar 2000 de yuani (319 dolari) şi că cei mai mulţi dintre ei erau mulţumiţi. Dar unii copii au mărturisit ziariştilor de la Global Times că nu le-a plăcut această experienţă şi s-au plâns de munca foarte grea din fabrica Foxconn, unde se întâmpla să lucreze şi câte 11 ore pe zi. ‘Dacă nu participam la această activitate de practică aş fi putut să pierd diploma de absolvire şi să fiu exmatriculat’, afirmă un copil, care susţine că circa 3.000 de colegi de-ai săi au fost forţaţi să muncească acolo.
Compania Foxconn este acuzată frecvent pentru condiţiile dure de muncă şi pentru numeroase abuzuri faţă de angajaţi în fabricile din China. La începutul lunii octombrie, o mie de angajaţi ai unei unităţi Foxconn din Zhengzhou, unde se produce iPhone 5, au intrat în grevă din cauza condiţiilor de muncă inumane, ceea ce a obligat Apple să suspende producţia acestui aparat. Anterior, peste 100 de lucrători ai Foxconn au ameninţat că se vor sinucide în masă aruncându-se de pe acoperişul fabricii, Apple ajungând în cele din urmă la un acord cu compania taiwaneză pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, dar chiar şi după acest acord doi angajaţi s-au sinucis.
SURSA: Agerpres