Fondul Proprietatea (FP) a confirmat că deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva World Trade Center Bucureşti (WTC), pe 4 aprilie, vizează stingerea unei creanţe istorice, de 65,28 milioane dolari (46 milioane euro la paritatea de acum).
Fondul precizează că odată cu preluarea pachetului de 19,90% din acţiunile WTC de la Autoritatea Valorificării Activelor Statului (WTC) a preluat şi respectiva creanţă istorică. Insolvenţa în cauză, care are primul termen pe 21 iunie 2011, vizează stingerea creanţei de 65,3 milioane dolari, la care se adaugă dobânda legală cumulată în perioada 21 iunie 2007 – 29 martie 2011.
Interesant este faptul că oricât va recupera din această creanţă, Fondul va fi obligat să emită noi acţiuni proprii în favoarea statului român. Şi asta pentru că s-a încarcat cu această creanţă – reprezentând un debit principal datorat statului român de către WTC – în urma ordonanţei de urgenţă nr. 81/2007, care viza accelerarea procedurii de acordare a despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv.
Adică, în loc să aştepte cine ştie cât până la stingerea creanţei de la WTC şi abia după să-i transfere Fondului pachetul de 19,90% din acţiuni, statul i-a transferat-o imediat împreună cu acţiunile, cu obligativitatea că orice se va recupera ulterior de la WTC îi va reveni statului român.
“După valorificarea creanţei dă către Fondul Proprietatea prin orice metodă aleasă de acesta, pentru valoarea recuperată, Fondul va emite acţiuni noi care vor reveni în întregime şi de drept statului român, reprezentat prin Ministerul Economiei şi Finanţelor”, preciza OUG nr. 81/2007.
Citește și EXCLUSIV – Mutare-şoc: Fondul Proprietatea cere insolvenţa WTC pentru o creanţă istorică de 40 milioane euro