Fondul Proprietatea a solicitat Consiliului de Administraţie al Transgaz reconvocarea unei Adunări Generale a Acţionarilor pentru desemnarea unui nou Consiliu de Administraţie pe baza votului cumulativ în condiţiile în care CA al Transgaz nu include, în prezent, niciun candidat recomandat de vreunul dintre acţionarii minoritari, inclusiv Fondul Proprietatea.
‘Fondul Proprietatea anunţă că Adunarea Generală a Acţionarilor S.N.T.G.N. Transgaz S.A., care a avut loc în data de 30 aprilie 2013, a decis numirea în Consiliul de Administraţie al companiei a patru noi membri recomandaţi de Ministerul Economiei, în calitate de acţionar majoritar, pe lângă actualul director general. În consecinţă, Consiliul de Administraţie al Transgaz nu include în acest moment niciun candidat recomandat de vreunul dintre acţionarii minoritari, inclusiv Fondul Proprietatea’, se arată într-un comunicat al FP. Potrivit sursei citate, standardele adecvate şi transparente de guvernanţă corporativă necesită ca structura Consiliului să reflecte cea mai recentă structură a acţionariatului iar faptul că, la puţin timp după oferta publică secundară, niciun acţionar minoritar nu este reprezentat în Consiliul companiei demonstrează o nepăsare pentru standardele de guvernanţă corporativă şi pentru încrederea acordată companiei şi statului, în calitate de acţionar majoritar, de către noii investitori.
‘Această situaţie va transmite puternice semnale negative investitorilor locali şi străini înaintea ofertelor publice iniţiale anunţate pentru alte companii controlate de stat. Considerăm că acest efect reprezintă o deviere foarte gravă de la procesul de reformare a companiilor de stat, care ar putea periclita întregul proces de privatizare’, se mai arată în comunicat.
Reprezentanţii Fondului Proprietatea precizează, în acest context, că au solicitat reconvocarea AGA pentru desemnarea unui nou Consiliu de Administraţie având în vedere şi faptul că investitorii care au cumpărat acţiuni în timpul ofertei publice secundare nu au avut ocazia să îşi exprime votul în cadrul AGA din 30 aprilie. ‘Mai mult, remarcăm că această decizie urmează o tendinţă îngrijorătoare observată recent în contextul altor schimbări în Consiliile de Administraţie ale Romgaz şi Nuclearelectrica. Noile Consilii de Administraţie ale acestor companii, aprobate de Ministerul Economiei, în calitate de acţionar majoritar, nu includ niciun candidat recomandat de Fondul Proprietatea, în calitate de acţionar minoritar, în schimb, continuă să includă cu preponderenţă angajaţi ai statului şi persoane apropiate spectrului politic. Aceasta deşi au fost desemnate firme de recrutare pentru a conduce procesul de selecţie, iar scopul evident stabilit prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 este de a numi membri ai Consiliilor cu experienţă profesională şi de conducere adecvate pentru asemenea poziţii’, se mai arată în document.
Acţionarii Transgaz au aprobat, în 30 aprilie, în Adunarea Generală Ordinară, numirea a patru noi membri în Consiliul de Administraţie al companiei, iar Ioan Rusu a fost reconfirmat în calitate de membru, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti. Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea (‘Fondul’) a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este aprecierea pe termen lung a capitalului prin investiţii în principal în acţiuni româneşti.
Sursa: Agerpres