FPS a blocat restructurarea ALRO

Prin Hotararea de Guvern nr. 978 din noiembrie 1999, societatea ALRO a fost inclusa in randul firmelor ce vor beneficia de finantare pentru reconversia personalului disponibilizat prin restructurare. Intr-o prima faza, conducerea firmei slatinene a considerat ca includerea in aceasta lista va favoriza o noua etapa a programului de restructurare a companiei, demarat in urma cu trei ani. Astfel, s-a considerat ca este momentul propice pentru externalizarea a doua servicii – cel de paza si cel de

Prin Hotararea de Guvern nr. 978 din noiembrie 1999, societatea
ALRO a fost inclusa in randul firmelor ce vor beneficia de finantare pentru reconversia personalului disponibilizat prin restructurare. Intr-o prima faza, conducerea firmei slatinene a considerat ca includerea in aceasta lista va favoriza o noua etapa a programului de restructurare a companiei, demarat in urma cu trei ani. Astfel, s-a considerat ca este momentul propice pentru externalizarea a doua servicii – cel de paza si cel de croitorie – urmand ca finantarea primita prin RICOP sa fie folosita pentru infiintarea a doua SRL-uri cu aceste activitati auxiliare. Administratorii ALRO intentionau ca cele doua firme sa beneficieze de contracte incheiate cu producatorul de aluminiu, pana in momentul in care capacitatea financiara a acestora le-ar fi permis contractarea altor lucrari.
Initiativa a fost insa stopata in luna iunie a acestui an, cand au aparut normele metodologice de aplicare a hotararii de guvern. Conform normelor metodologice, pot beneficia de finantare RICOP doar firmele care inregistreaza pierderi, or ALRO face parte din categoria foarte mica a companiilor care in ultimii zece ani nu au inregistrat pierderi financiare. Dar problemele nu se incheie aici. Programul RICOP se aplica pe grupuri de societati, in functie de zona. Daca o singura companie din zona Olteniei nu prezinta la timp documentatia pentru finantare, toate firmele inscrise in lista din acea zona risca sa fie excluse din programul de finantare.
Chiar fara programul RICOP, conducerea societatii era hotarata ca in acest an sa externalizeze cele doua servicii, prin disponibilizari colective de personal. In negocierile purtate cu sindicatele, administratorii ALRO acceptasera propunerea de a asigura contracte pe o perioada determinata pentru firmele private pe care disponibilizatii intentionau sa le infiinteze, cu acelasi profil de activitate, respectiv croitorie si paza. Normele metodologice privind aplicarea Ordonantei de urgenta nr. 98/1999 privind protectia sociala a disponibilizatilor specifica insa ca nu beneficiaza de plati compensatorii disponibilizatii din companiile incluse in programul de finantare RICOP. In consecinta, decizia FPS de a include ALRO in randul companiilor care beneficiaza de finantare RICOP nu numai ca nu vine in sprijinul restructurarii producatorului de aluminiu, dar chiar blocheaza programul de restructurare aflat in desfasurare.
Raportul Paribas este secret doar pentru unii
Desi raportul privind privatizarea societatii ALRO, intocmit de consultantul Paribas, a ajuns la FPS de doua saptamani, el este declarat confidential de reprezentantii acestei institutii. Coincidenta sau nu, incepand cu aceeasi data la care atat raportul intocmit de Paribas cat si contraraportul intocmit de conducerea companiei au ajuns la FPS, pretul actiunilor ALRO a crescut cu aproximativ 19 procente la Bursa de Valori. Ceea ce pune sub semnul indoielii confidentialitatea datelor din raport, cel putin pentru o parte a celor implicati in tranzactiile de pe piata de capital. Daca noua conducere a CNVM sau Comitetul Bursei de Valori va lua vreo masura impotriva informarii preferentiale pe piata de capital ramane de vazut. Cert este insa ca, desi fara nici o legatura evidenta, atat blocarea restructurarii, cat si neinformarea la timp a operatorilor de la Bursa de Valori cu privire la concluziile consultantului numit pentru privatizare lasa impresia ca la FPS cartile sunt facute pentru cel mai mare producator de aluminiu din Romania.
Presedintele sindicatului Aluministul din cadrul ALRO, Cristian Oprescu, considera ca FPS intentioneaza sa privatizeze firma slatineana pentru o suma mult mai mica decat valoarea ei reala. El sustine ca valoarea vehiculata pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de FPS este de aproximativ 100 de milioane de dolari, in timp ce societatea dispune numai de materii prime in valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari.    

Zona RICOP nr. 4, formata din judeTele Dolj, Gorj, Olt, Valcea, Hunedoara
    1.    Intreprinderea de Utilaj Greu
        Craiova
    2.    MAT Craiova
    3.    Electroputere Craiova
    4.    Romarm Filiasi
    5.    Biosin Dolj
    6.    Robur Gorj
    7.    Transport prestari servicii cu
        utilaje terasiere R Gorj
    8.    Transport prestari servicii cu
        utilaje terasiere M Gorj
    9.    Electrocarbon Slatina
    10.    Rulmenti Slatina
    11.    Alro Slatina
    12.    Romvag Olt
    13.    Corapet Olt
    14.    Alprom Slatina
    15.    Uzinele Sodice Govora
    16.    CET Govora
    17.    Romarm Babeni
    18.    Romarm Dragasani
    19.    Umirom Hunedoara
    20.    Siderurgica Hunedoara
    21.    ICSH Hunedoara
    22.    Rempes Hunedoara
    23.    Sidermet Calan
    24.    Romarm Orastie