Fondurile de investitii interesate sa participe la majorarea de capital au stabilit modalitati diferite prin care ar urma sa se efectueze aceasta investitie, in valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari. In prezent, conducerea companiei analizeaza ofertele, urmand ca pana la 15 decembrie sa fie anuntata decizia finala. Avand in vedere actuala valoare a capitalului social - 321,707 miliarde lei - o majorare cu 100 de milioane de dolari ar reprezenta, de fapt, 84,09% din valoarea totala a c
Fondurile de investitii interesate sa participe la majorarea de capital au stabilit modalitati diferite prin care ar urma sa se efectueze aceasta investitie, in valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari. In prezent, conducerea companiei analizeaza ofertele, urmand ca pana la 15 decembrie sa fie anuntata decizia finala. Avand in vedere actuala valoare a capitalului social – 321,707 miliarde lei – o majorare cu 100 de milioane de dolari ar reprezenta, de fapt, 84,09% din valoarea totala a capitalului, ceea ce inseamna ca vechii actionari vor detine numai 15,91% din actiuni. Actionarul majoritar al societatii, Fondul Proprietatii de Stat, a acceptat aceasta majorare ca fiind o modalitate de privatizare.
In acest caz, cota de capital a actionarului majoritar s-ar reduce la 8,43% din totalul actiunilor. FPS conditioneaza acordul de privatizare prin majorare de capital, de obligativitatea grupurilor de investitii care vor prelua controlul companiei de a achizitiona si pachetul de actiuni detinute de stat.
Conducerea companiei preconizeaza ca privatizarea prin aport de capital va permite repozitionarea societatii pe piata. Oltchim a trecut printr-o perioada de criza in cursul anului 1998 si in prima jumatate a acestui an, ca urmare a declinului inregistrat in industria chimica.
Incepand din aceasta toamna, s-a inregistrat o revigorare a cererii de produse fabricate de companie, in special pe piata externa, unde pretul pentru PVC s-a dublat, de la 400 de dolari/tona devenind, in prezent, 800 de dolari pe tona. Revigorarea industriei chimice implica si redresarea financiara a societatii Oltchim, care a finalizat prima etapa a unui program de investitii in valoare totala de peste 160 milioane de dolari.
Aceasta etapa a vizat modernizarea procesului de productie si imbunatatirea factorilor de mediu, ultimele instalatii de productie urmand sa fie puse in functiune pana la sfarsitul acestui an. Societatea a obtinut in primele noua luni ale anului profit net de 3,8 miliarde lei, la o cifra de afaceri de 2.208 miliarde lei.