Recent, a fost adoptata o ordonanta de urgenta care prevede transformarea i actiuni a datoriilor pe care societatile comerciale le au catre Fondul Proprietatii de Stat (FPS). Aceasta metoda este deja aplicata. in ce consta ? Datoriile catre bugetul de stat ale unui numar de 20 de firme au fost transformate i actiuni. Dupa aceasta miscare, Ministerul Finantelor a angajat firme de specialitate (banci de investitii sau societati de valori mobiliare) care au cautat cumparatori si au negociat pretul
Recent, a fost adoptata o ordonanta de urgenta care prevede transformarea i actiuni a datoriilor pe care societatile comerciale le au catre Fondul Proprietatii de Stat (FPS). Aceasta metoda este deja aplicata. in ce consta ? Datoriile catre bugetul de stat ale unui numar de 20 de firme au fost transformate i actiuni. Dupa aceasta miscare, Ministerul Finantelor a angajat firme de specialitate (banci de investitii sau societati de valori mobiliare) care au cautat cumparatori si au negociat pretul tranzactiei. Banii obtinuti au intrat i conturile Finantelor, i schimb, investitorii primind actiuni la societatea respectiva. Pina acum, Ministerul Finantelor a recuperat aproximativ 200 de miliarde de lei prin privatizarea a cinci societati comerciale. Metoda aplicata de Ministerul Finantelor, de vinzare a datoriilor, a avut parte de multe piedici. Fondul Proprietatii de Stat nu a privit cu ochi buni faptul ca de privatizare se ocupa si alte organisme guvernamentale. Cu atit mai mult cu cit firmele private care au intermediat vinzarile nu au stat cu miinile i sin, reusind sa gaseasca investitori. Metoda „datorii contra actiuni” nu este perfecta. Aplicarea ei a nascut situatii paradoxale. Experienta de pina acum arata ca investitorii nu sunt interesati sa cumpere actiuni prin aceasta metoda, din mai multe motive. in primul rind, pentru ca majoritatea itreprinderilor mai au datorii si catre alte institutii i afara de stat, respectiv catre banci sau Agentia de Valorificare a Activelor Bancare. Asadar, o data cu cumpararea unui pachet de actiuni la acea itreprindere, investitorul ar fi preluat si litigiile pe care le avea compania. Acest lucru a idepartat potentialii investitori. in al doilea rind, investitorii nu puteau cumpara de la Finante pachetul majoritar. Ceilalti actionari au icercat sa profite de venirea unui investitor pentru a-si vinde pachetele de actiuni la preturi fabuloase. Asa s-a itimplat la Fibrex Savinesti, acolo unde Societatea de Investitii Financiare Moldova era la un pas sa blocheze afacerea.
Noua ordonanta aduce o schimbare majora. Ministerele vor putea face transformarea datoriilor i actiuni. „FPS poate transforma i actiuni creditele acordate si dividendele neicasate”, explica Sorin Dinu, analist. Metoda are o parte buna si una rea. Dezavantajul este ca, asa cum s-a dovedit pina acum, FPS este o institutie i care birocratia este la ea acasa. Gasirea investitorilor si negocierile cu acestia sunt extrem de lente. Intermediarii particulari au interesul sa se miste mult mai rapid decit Fondul Proprietatii de Stat. „Pentru a fi cu adevarat eficienta, metoda de vinzare a datoriilor ar trebui sa se aplice pe scara larga”, spune Sorin Dinu.