”Obiectivul este păstrarea unităţii zonei euro”, a declarat Amadeu Altafaj, purtător de cuvânt al vicepreşedintelui CE Olli Rehn, responsabil pentru afaceri economice şi monetare şi euro.
La finalul săptămânii trecute, presa germană a evocat proiectul unui Pact de Creştere şi Stabilitate consolidat, care să se aplice numai câtorva ţări din zona euro.
O altă opţiune ar viza emiterea de euro-obligaţiuni limitate numai la ţările care beneficiază de cea mai bună notare (AAA) din partea agenţiilor de rating. Această variantă a fost însă dezminţită luni de cabinetul german.
Altafaj a pledat pentru apărarea metodei comunitare, ce plasează în centrul procesului decizional instituţiile ce reprezintă UE în ansamblul său, precum Comisia Europeană şi Parlamentul European.
Potrivit presei germane, Berlinul, Parisul şi Roma nu ar fi exclus un acord interguvernamental de tipul acordului Schengen, întrucât ar reprezenta o procedură mai facilă de pus în practică, după cum au explicat diplomaţi europeni.
‘Opţiunea A ar fi ca proiectul să se aplice tuturor celor 27 de state din UE, opţiunea B ar fi aplicarea numai la nivelul zonei euro”, a spus un diplomat de la Bruxelles. Acesta a adăugat că în cazul în care procedura este improbabilă pentru toate cele 27 de state membre ale UE, ”se poate totuşi imagina ca reformele să fie decise de Cei 27 numai pentru cele 17 ţări din zona euro”, un astfel de mecanism fiind posibil conform Tratatului de la Lisabona.
Sursa: Agerpres