Factura ar putea fi piperată pentru AstraZeneca. Uniunea Europeană a acuzat, miercuri, 26 mai, laboratorul de „încălcare flagrantă” a contratului de achiziţie de vaccinuri anti-Covid şi îi reproşează că nu şi-a mobilizat repede la maximum capacităţile de producţie din Europa pentru aprovizionarea celor 27, scrie France 24. 

În faţa judecătorului unui tribunal civil din Bruxelles, avocatul UE, Rafaël Jeffareli, a cerut să-i fie impusă grupului suedezo-britanic plata unor despăgubiri de cel puţin 10 milioane de euro ca şi „zece euro de doză şi de zi de întârziere”, dacă nu se respectă calendarul de livrări.

În centrul dezbaterii: UE reproşează companiei AstraZeneca faptul că nu i-a livrat în primul trimestru din 2021 decât 30 de milioane de doze de ser, adică 25% din cantităţile promise potrivit contractului încheiat în septembrie 2020.

Laboratorul neagă orice încălcare a termenilor acordului şi consideră „fără bază” acţiunea intentată contra sa la tribunalul civil din Bruxelles.

Subiectul este sensibil, deoarece livrările mult mai reduse decât se prevedea din acest vaccin – unul din cele patru omologate în UE contra coronavirusului – au avut drept efect încetinirea campaniilor de vaccinare în această iarnă.

Eforturi insuficiente

Discuţiile se poartă în jurul interpretării noţiunii de „cele mai mari eforturi rezonabile” pentru satisfacerea clientului, respectiv ţările din UE.

Blocul european estimează, spre deosebire de laborator, că aceste eforturi nu au fost depuse de laborator, care ar fi acordat întâietate multă vreme aprovizionării Regatului Unit în detrimentul pieţei continentale.

Maestrul Jeffareli a explicat că vreme de mai multe săptămâni după acordul din septembrie, uzina neerlandeză a AstraZeneca (exploatată de subcontractantul său Halix) a continuat să alimenteze alte pieţe decât cea a UE.

„Cele mai mari eforturi rezonabile, asta implică o flexibilitate! De ce orientarea Halix (către aprovizionarea UE) nu a început decât pe 13 octombrie?”, a întrebat avocatul.

„AstraZeneca nu şi-a utilizat nici măcar totalitatea instrumentelor aflate la dispoziţia sa”, a adăugat el, afirmând că grupul putea mobiliza la vremea aceea „şase unităţi de producţie pentru a respecta calendarul fixat”.

Uzina Halix, de la Leiden, din Ţările de Jos, ar fi aprovizionat şi Japonia la finalul anului trecut, potrivit avocatului.

În total, „50 de milioane de doze au fost deturnate spre ţări terţe încălcând flagrant contractul”, a acuzat avocatul.

 „Vom face tot ce vom putea”

După eşuarea unei tentative de rezolvare amiabilă, Comisia Europeană a anunţat pe 26 aprilie că a sesiszat justiţia să arbitreze acest conflict.

Într-o primă etapă, în faţa unui judecător (sesizat de urgenţă), cele 27 de ţări membre cer să primească dozele promise pentru primul trimestru.

Termenul din contract a fost fixat la mijlocul lunii iunie, potrivit Comisiei.

În afara întârzierii reproşate în primul trimestru, AstraZeneca riscă şi penalităţi dacă angajamentele pentru al doilea trimestru nu sunt îndeplinite. Nu a prevăzut să livreze decât 70 din cele 180 de milioane de doze iniţial anunţate. 

„Dacă privim paharul pe jumătate plin, am livrat peste 400 de milioane de doze (la nivel mondial) şi am salvat zeci de mii de vieţi”, s-a apărat în acest weekend, în „Financial Times”, şeful multinaţionalei, Pascal Soriot.

Într-un interviu pentru ziarul italian „La Repubblica”, la sfârşitul lunii ianuarie, Pascal Soriot îşi explicase deja viziunea despre „cele  mai mari eforturi rezonabile”.

„Am spus: o să facem tot ce putem, fără garanţia că vom reuşi”, a afirmat liderul franco-australian, prezentând drept argumente dificultăţile de „randament” datorate întârzierii acumulate de partenerii grupului care trebuie „să înveţe” procesul de producţie.

O uzină belgiană exploatată de un alt subcontractant a fost de altfel inspectată în ianuarie la ordinul Comisiei Europene.

Audierea va continua după-amiază cu pledoariile avocaţilor AstraZeneca. Ea s-ar putea prelungi dacă va fi nevoie cu încă o zi, până la începutul lunii iunie. Decizia judecătorului nu va fi dată decât după mai multe săptămâni.