France Telecom SA, a treia companie de telefonie din Europa, a renuntat la oferta nesolicitata pentru achizitia TeliaSonera AB, dupa ce aceasta a fost respinsa de societatea suedeza. Oferta valora 40,8 miliarde de dolari, iar TeliaSonera a considerat-o prea mica.

Aceasta fuziune ar fi creat cea mai mare companie de telefonie din Europa, cu un numar total de 237 de milioane de utilizatori si ar fi dus la economisirea a 700 milioane euro pana in 2013, au declarat reprezentantii France Telecom.

Analistii Citygroup, Terence Sinclair si Michael Williams, au declarat insa ca o fuziune ar fi fost in detrimentul ambelor companii deoarece ar fi afectat profitul cumulate cat si actiunile de pe pietele emergente.

Si Rob Goyens, analist al Dexia Securities, a adaugat “Faptul ca afacerea nu a inaintat este un lucru bun”. “Povestea din spatele TeliaSonera nu a fost in totalitate clara. Sinergiile nu au fost foarte ample” a mai adaugat acesta.

Actiunile France Telecom au crescut in aceasta perioada cu 7,3%, pana la 1,27 euro pe actiune. In acelasi timp actiunile TeliaSonera au scazut cu 13%, pana la 43,3 coroane.

TeliaSonera si guvernul suedez, care detine 37,3% din companie, s-au declarat deschise catre o noua oferta marita substantial.

Sursa: Bloomberg